Sedan en tid tillbaka presenteras fastighetsaffärerna på eposten.se i notisform med ett foto i stället för i listform som tidigare. Detta för att presentera texterna på ett lättläst sätt, som en service till läsarna. Men det är inte en enskild journalist som sammanställt materialet utan det har i stället bearbetats i ett program av ett företag som sedan levererat text och bild till eposten.se.
Denna typ av journalistiska bearbetning är inte ny för tidningen. Sedan två år tillbaka har en liknande tjänst använts i sportrapporteringen, som publicerat notiser om fotbollsmatcher i de lägre divisionerna levererade av en så kallad "robotjournalist".
– Vi har inom koncernen helt enkelt inte råd att låta en journalist lägga tid på att skriva den här typen av texter. De listor med till exempel sportresultat eller fastighetsaffärer som vi får in kan i stället ett dataföretag bearbeta på ett rationellt sätt för att vi ska kunna publicera det i artikelform på vår webb, säger Björn Lövenlid, chef redaktionell utveckling på NTM, där EP ingår.
Eftersom utrymmet på eposten.se är obegränsat så kan dessa typer av artiklar få plats utan problem.
– Utrymmet på webben är ju oändligt, och även om det kostar pengar att skapa ett system som omvandlar data till löpande text så är det värt kostnaden eftersom vi nu kan ge den här servicen till läsare i många delar av Uppland. Som regiontidning är det viktigt att kunna ge bra service till läsarna, säger Björn Lövenlid.
Det är i nuläget osäkert om denna typ av journalistik kommer att växa, men Björn Lövenlid tror att även den väderinformation som UNT förmedlar kan komma i fråga för databearbetning till mer läsbar form, i löpande text.
– Tanken är att "roboten" ska kunna göra det jobb som är tidsödande och programmatiskt för att i stället låta utbildade journalister använda sin tid till att skriva nyhetstexter. Om "robotjournalisten" skriver notiser så kan den riktiga journalisten satsa på de stora nyheterna, säger han.
EP prenumererar på fastighetsaffärer som är registrerade på Lantmäteriet. Informationen om dessa överlåtelser levereras till ett dataföretag som bearbetar informationen, tar hänsyn till olika parametrar i listorna från Lantmäteriet, och sedan gör om det till löpande text. Bilder kommer sedan från de gatuvyer som finns på Google.