Skolledningen beslutade på tisdagen att följa regeringens rekommendationer för att minska spridningen av coronavirus. Det innebär att Westerlundskas 1300 elever ska studera hemifrån.
– Vi har gått ut med information till elever och personal via våra digitala plattformar. Det här är en helt ny situation för oss, vi försöker vara så transparenta vi kan men alla frågor går inte att svara på idag, säger Daniel Hellström, tf rektor vid gymnasiet.
En viss beredskap finns för situationen då förvaltningen varit i stabsläge. Skolpersonalen har varit förberedda mentalt men även praktiskt för att kunna bedriva undervisning på distans.
– Vi har tekniken, eleverna har tillgång till surfplattor eller datorer, men alla har kanske inte internet. Sen har vi inte bara teoretisk undervisning, de yrkesförberedande programmen har praktiska inslag men hur vi ska lösa det vet vi inte just nu, säger Daniel Hellström.
Det är många frågor som får lösas med tiden. Prov och examinationer påverkas och blir det långvarigt även ansökningar till högskolan.
– Många är djupt oroade för hur det påverkar studierna. Men utöver oron har vi en väldigt förstående personalgrupp som hanterar situationen berömvärt. De har en otrolig kompetens och lämnar inte eleverna åt slumpen, säger Daniel Hellström.
Lärarna arbetar kvar i skolan under denna vecka. Nästa vecka rekommenderas de att arbeta hemifrån. Tekniskt support kommer att finnas på skolan för både lärare och elever.
Även gymnasiesärskolan omfattas av distansundervisningen, likaså yrkeshögskolan och komvux.
Bland eleverna EP träffar märks en oro.
Basima Murad, 20 år, läser naturvetenskapsprogrammet och tror att det kommer bli rörigt.
– Proven vi skulle haft har ställts in, man får ju mer tid till att plugga men vi vet inte hur vi ska göra när allt är på distans, man blir orolig, säger hon.
Vahid Bahrehman är lärare i fysik och matematik. Han har berättat för sina elever om situationen.
– Det här är helt nytt för oss, och det är ju inte bara oss det drabbar. Ovissheten leder till oro, säger han.
Elias Gustavsson läser andra året naturvetenskapsprogrammet. Han tror att det svåraste blir det egna ansvaret.
– Det känns som ett dåligt beslut. Det kommer bli svårt att sköta allt hemifrån, man är i behov av lärare, säger han.
Många av hans vänner har redan stannat hemma efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Många tar det här på allvar, säger han.