Vite hotar för brister i nya badet

Arbetsmiljöverket tar nu till viteshot för att tvinga kommunen att åtgärda bristerna i Pepparrotsbadet. "Vi tycker inte att deras förslag är tillräckliga", säger sektionschefen Anders Ringqvist.

Arbetsmiljöverket tycker inte att kommunens åtgärdsförslag för arbetsmiljön i Pepparrotsbadet är tillräckliga.

Arbetsmiljöverket tycker inte att kommunens åtgärdsförslag för arbetsmiljön i Pepparrotsbadet är tillräckliga.

Foto: Håkan Wikström

Enköpings kommun2021-12-04 12:00

750 000 kronor kommer det att kosta Enköpings kommun om man inte innan den 2 maj nästa år har löst de största arbetsmiljöproblemen. 

– Det är ett ganska stort vitesbelopp men det är kopplat till den ombyggnation som vi anser behöver göras. Vitesbeloppet ska ligga i paritet med vad åtgärden kostar, säger Anders Ringqvist. 

Bakgrunden till föreläggandet är den gasolycka som inträffade i badanläggningen den 29 januari i år, då tre maskinister utsattes för en gas medan lossning av kemikalier till badet pågick. När Arbetsmiljöverket inspekterade anläggningen efteråt gjordes bedömningen att de tre utsatts för giftig klorgas som hade bildats när kemikalierna natriumhypoklorit och saltsyra kom i kontakt med varandra. 

Vid inspektionen uppdagades fler brister som myndigheten menade måste åtgärdas för att arbetsmiljön för de 33 anställda ska vara godkänd. Efter det har Enköpings kommun svarat Arbetsmiljöverket med beskrivningar på hur man har gjort eller tänker göra för att lösa problemen. 

Arbetsmiljöverket har nu underkänt så gott som alla dessa åtgärder och tar därför till viteshotet.

– Väldigt tråkigt, tycker verksamhetschefen Christhoper Hoerschelmann.

Den allvarligaste bristen anser Arbetsmiljöverket finns vid lossningsplatsen för de två kemikalier som används för att rena bassängvattnet. Kemikalierna fylls på genom varsitt rör i ytterväggen. Arbetsmiljöverket menar dock att rören sitter så nära varandra att risken är stor att de två ämnena kommer i kontakt med varandra. Arbetsmiljöverket uppfattar kommunens förklaring som att riskerna för att klorgas ska bildas är minimala om alla anställda bara följer de framtagna rutinerna. Men att förutsätta att rutiner följs är inte att vidta tillräckligt förebyggande åtgärder, menar dock myndigheten. Misstag och yttre påverkan måste också vägas in eftersom risken att exponeras för klorgas kan vara förenat med livsfara.

När anställda fyller på kemikalierna finns risken att de får de frätande ämnena på sig i ögonen eller på huden. I Arbetsmiljöverkets beslut framgår att det då krävs omedelbar spolning med stora mängder vatten och att tillgången till ögonspolning och nöddusch måste finnas max några sekunder bort. Den nuvarande anordningen sitter dock 20 meter bort, inne i en varumottagning, vars dörr kan vara stängd. 

Kommunenen svarar att dörren ska vara öppen, enligt den framtagna rutinen, vilket gör att nödduschen finns tillgänglig och inom rimligt avstånd. För ögonspolning har de anställda alltid med sig engångsflaskor under lossningen.

Inte heller detta får godkänt av Arbetsmiljöverket. "Att i en nödsituation spola sina ögon med ögonduschflaska och samtidigt försöka ta sig fram genom en stängd, i värsta fall låst, dörr är inte tillräckligt säkert och kan få allvarliga konsekvenser", menar myndigheten och kräver att en fast ögonspolningsanordning och en lättåtkomlig nöddusch installeras i omedelbar närhet till lossningsplatsen.

Christopher Hoerschelmann berättar att man inom kommunen nu haft ett första möte med anledning av viteshotet.

– Sen ska vi gå igenom det här tillsammans med entreprenören, som byggt anläggningen. Vi ska titta på rimligheten i kraven. Håller vi med Arbetsmiljöverket måste vi bygga om. Annars kan vi överklaga. Men självklart ska utgångspunkten vara så hög säkerhet som möjligt, säger han.

Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljön uppfyller de krav som finns i arbetsmiljölagen om att alla ska ha en bra och utvecklande arbetsmiljö. 

Myndigheten tar fram juridiskt bindande föreskrifter, inspekterar arbetsställen och sprider information om arbetsmiljöregler.

Källa: av.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!