Viktig verksamhet kan få längre avtal

De organisationer som får verksamhetsbidrag av kommunen har lagt fram önskemål om att bidragsbeslut ska kunna tas för en längre period än idag.

”Ett tvåårsavtal ger organisationerna bättre förutsättningar för verksamheten” konstaterar Peter Book (M), ordförande i socialnämnden.

”Ett tvåårsavtal ger organisationerna bättre förutsättningar för verksamheten” konstaterar Peter Book (M), ordförande i socialnämnden.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-17 10:00

Organisationerna uppger att det är svårt att planera verksamheten utifrån bidrag för bara ett år som man får idag.

De som fått verksamhetsbidrag det senaste året är Brottsofferjouren, Kvinnojouren, RIA Hela människan, Hyresgästföreningen (Lokalen) samt Fjärdhundrabor för integration.

Ett förslag om att verksamhetsbidragen ska gälla för två år, från våren 2020, togs upp vid socialnämndens senaste sammanträde. Förslaget gick dock på återremiss, av en enig nämnd, till förvaltningen för att vissa formuleringar ska förtydligas. Bland annat att utbetalning ska kunna stoppas om verksamheten inte uppfyller kvalitetskraven.

– Planen är också att ansökan ska göras på våren i stället för på hösten. Då kommer den med i den aktuella budgeten och verksamheten kan få besked tidigare, säger Peter Book (M), ordförande i socialnämnden.

En rapport över organisationernas verksamhet har gjorts av förvaltningen och den presenterades för politikerna.

Samtliga fick sänkt verksamhetsbidrag och uppger att det nu kan vara en utmaning att klara verksamheten på den nivå man vill ha den.

– Vi har en tuff budget och det är av ekonomiska skäl vi minskat verksamhetsbidragen. Vi vet att det påverkar deras arbete men alla måste se över hur verksamheten bedrivs, säger Peter Book.

Bedömningen är att organisationernas verksamheter fyller en viktig uppgift.

– De bidrar definitivt till att avlasta socialförvaltningen i deras arbete, säger Peter Book.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!