"Vi slänger ingen mat – det är inte bra för naturen"

Barnen i Skolstaskolan är helt på det klara med varför de inte ska kasta mat som de lagt upp på sina tallrikar. "Det är inte bra för naturens resurser", säger de.

Skolstaskolans fjärdeklassare Hugo Rönngren, Niva Höjer, Nikola Hornowska, Klara Plogell och Sigrid Andersson är helt på det klara med att det är dåligt för miljön att slänga mat.

Skolstaskolans fjärdeklassare Hugo Rönngren, Niva Höjer, Nikola Hornowska, Klara Plogell och Sigrid Andersson är helt på det klara med att det är dåligt för miljön att slänga mat.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2024-01-04 05:00

En tredjedel av alla mänskligt orsakade växthusgasutsläpp är kopplade till mat.

Om detta vet barnen på Skolstatskolan en hel del. 

Fjärdeklassarna Klara Plogell, Sigrid Andersson, Niva Höjer, Nikola Hornowska och Hugo Rönngren har precis fyllt sina tallrikar när EP kommer på besök. Denna dag bjuds de på något som kallas Street food friday, ett speciellt koncept där tanken är att få eleverna att prova vegetariska rätter under lite festligare former. 

– Det heter fajitas, det är jättegott, säger Nikola och tar ett bett på tortillabrödet som är fyllt av grönsaker och soyastrimlor.

Tallrikarna framför dem är lite större än assietter men lite mindre än vanliga tallrikar. En genomtänkt strategi för att matsalens gäster inte ska bli för ivriga och lassa på så mycket mat att de inte orkar äta upp. Även detta är barnen medvetna om.

– Då är det bättre att man går flera gånger och fyller på. Hemma kan man lägga mat som blir kvar i en matlåda och äta senare, säger de.

Den elev som bara vill smaka en pytteliten bit av en maträtt kan numera göra det med de provsmakningsskedar som ligger i baren. Ett relativt nytt sätt för köket att få barnen att våga prova nya smaker.

Inom Enköpings kommuns måltidsservice finns 30 tillagningskök och alla jobbar ungefär på samma sätt med hållbarhetstänket och målet om klimatneutralitet. Att minska svinnet, minska köttet och energieffektivisera är åtgärder som medarbetarna är väl förtrogna med.

2018 började man exempelvis med ett projekt för att minska svinnet, något EP skrivit om tidigare. Omkring 110 ton mat om året kastades då inom hela måltidsservice. Genom att väga den kastade maten och göra en del förändringar kunde man redan under första året minska svinnet med en tredjedel. Några siffror på hur det gått sedan dess går tyvärr inte att få fram eftersom beräkningsunderlaget förändrats.

– För att barnen lättare ska förstå hur mycket mat som slängs räknar vi om antalet kastade kilo till pannkakor, säger kökschefen Helena Högberg.

Att minska på köttet är också något man jobbat länge med. När Skolstaskolans elever kommer till baren där de ska ta mat är det grönsaker som ligger först i kantinerna.

– Tanken är att de ska börja med grönsakerna och när de kommer till proteinet ska det vara lagom plats kvar på tallriken, säger måltidsutvecklaren Jonas Österlund.

Sedan Livsmedelsverket ändrade reglerna får köken numera använda den mat som inte går åt i baren. Därmed blir svinnet också mycket mindre.

– Resterna måste hettas upp till 70 grader men det finns mycket man kan använda dem till; i soppor, grytor, grönsaksbiffar, säger Helena Högberg. 

Båda upplever att eleverna inte har något emot att äga vegetariskt.

– Det har svängt senaste åren. Jag hör från alla skolor att de säger samma sak, säger Jonas Österlund. 

Även inne i köken har det gjorts saker för att spara på energi. Numera sätts köksmaskinerna på när de ska användas, inte som tidigare då allt startades på morgonen och sedan fick vara igång under dagen. En avancerad ugn kan spara mycket energi om den används på rätt sätt, något personalen håller på att bli allt bättre på.

– Bara att fylla diskbackarna helt innan man diskar dem spar mycket. Om varje kök sparar in fem backar om dagen blir det 750 backar i alla 30 köken varje vecka. Det är mycket energi, diskmedel och vatten som sparas där, säger Jonas Österlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!