"Vi litar på entreprenörerna"

På Enköpings kommun tycker man inte att det stickprov som Näringslivs-tv gjort uppvisar några större konstigheter. Men för att komma till rätta med den negativa bilden av inköpsprocessen i kommunen har man givit frågan högsta prio.

Kommundirektören Peter Lund, fastighetschefen Katarina Härner och inköpschefen Björn Paulsson.

Kommundirektören Peter Lund, fastighetschefen Katarina Härner och inköpschefen Björn Paulsson.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2018-06-22 06:00

– Företagens inställning till Enköpings kommun som upphandlande myndighet var inte positiv. Så jag insåg att vi måste ta ett helhetsgrepp på processen, säger kommundirektören Peter Lund.

EP träffar Peter Lund tillsammans med fastighetschefen Katarina Härner och inköpschefen Björn Paulsson för att få veta vad de anser om uppgifterna som Näringslivs-tv tagit fram.

Påståendet att ”ingen kontrollerar fakturor” tillbakavisar de bestämt och förklarar att den som gjort beställningen också har i uppgift ska granska fakturorna.

Det faktum att leverantören i de gjorda stickproverna så gott som uteslutande fakturerat kommunen dubbelt så många timmar som det enligt branschens egen normtid borde ta att utföra jobben menar de inte behöver vara något fel.

– Vår förvaltare har granskat de här fakturorna och tyckt att tiden de fakturerat är ok, säger Katarina Härner.

Hon säger att kommunen bara använder branschens normtid när det handlar om nya entreprenader, inte i befintliga byggander.

– Vi kan inte ha normtiden som ett exakt mått, den går inte att anpassa rakt av, eftersom det är yttre omständigheter som spelar in.

Men vad utgår ni då från för att veta om de fakturerade timmarna är skäliga?

– Vi utgår från vad entreprenören anser är rimligt. Sen har vi också vi en fastighetsavdelning med expertis som reagerar om nåt är orimligt. Oftast vet ju den som beställt jobbet om det kommer att ta mer tid, säger hon.

Så ni litar på vad entreprenören säger?

– Ja, så länge vi tycker det är rimligt. Vi vill ju kunna känna ett ömsesidigt förtroende för varandra, säger Katarina Härner.

Här betonar Peter Lund att han ställer höga krav på den egna organisationen men att han också har höga förväntningar på de företag som gör affärer med kommunen.

– Vi måste kunna vara justa affärspartners, med andra ord, deras inställning får inte vara att man kan lura kommunen. Sen är klart att det måste finnas kontrollmoment men ingången får inte vara misstänksamhet.

När det gäller kritiken mot att timpriset på 350 kronor skulle vara för lågt säger Katarina Härner att det var det absoluta lägstapris som sattes när upphandlingen gjordes.

Det helhetsgrepp på inköpsprocessen som kommunen nu börjat arbeta med bottnar i att Peter Lund, när han anställdes, insåg både att kommunen hade ett dåligt rykte och att man faktiskt mest fokuserade på själva upphandlingen, inte på uppföljningen av den. Anställningen av Björn Paulsson blev starten och ett nytt sätt att jobba har påbörjats.

– Vi kommer att fokusera mer på att följa upp avtalen; avtalstrohet, rätt kostnader och rätt fakturering, säger Björn Paulsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!