Vårdpersonal: "Varför jobbar inte de som kan hemma?"

Personal på Hemtjänstcentrum i Enköping är oroad. "Här vidtas inte de försiktighetsåtgärder som man kan förvänta sig i vården", säger de.

Att administrativ personal inte jobbar hemma oroar vårdpersonal inom Hemtjänstcentrum.

Att administrativ personal inte jobbar hemma oroar vårdpersonal inom Hemtjänstcentrum.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enköpings kommun2021-04-15 19:00

När beskedet om att alla människor nu ska ses som potentiella smittspridare kom i tisdags väntade personal inom hemtjänsten att ledningen skulle vidta mer försiktighetsåtgärder än man tidigare gjort. 

– Ett planerat personalmöte blåstes visserligen av i sista stund men all administrativ personal fortsätter att jobba på plats, trots att många lika gärna skulle kunna jobba hemifrån, säger anonym personal till EP.

Om den skarpa uppmaningen om hemmaarbete följdes skulle trängseln på arbetsplatserna minska, och de som måste var på plats skulle få en större säkerhetsyta att arbeta på, menar de och hänvisar till motsvarande verksamhet i andra kommuner där det sedan länge fungerar så.

– Förra våren infördes ett system där hälften av den administrativa personalen jobbade hemma och hälften på jobbet. Det funkade bra men efter semestern upphörde hemarbetet. Sen dess har alla varit på plats, trots att rekommendationerna om hemarbete fortsatt.

Personerna EP pratar med upplever att det finns ett motstånd från chefsledet att använda sig av digitala hjälpmedel för möten. De berättar att det under hela tiden pandemin pågått hållits fysiska möten i lokalerna med ibland upp till 20 personer på en gång.

– Vi har visserligen visir och munskydd på oss men det är så onödigt. Särskilt som vi direkt efter ett möte ska åka ut till hemtjänstkunderna, säger de.

I höstas smittades flera i personalen av covid-19 och de misstänker att det skedde vid ett sådant möte. 

Resultatenhetschefen Lotta Wolgers bekräftar att Hemtjänstcentrums administrativa personal är på plats i lokalerna varje dag men förklarar att verksamheten inte skulle fungera annars.

– Vi behöver vara fysiskt tillgängliga som stöd för vårdbiträden och undersköterskor, som är ute och arbetar med kunderna men även hemsjukvården. Ett sånt stöd kan man inte sköta på telefon. Det händer så mycket saker hela tiden och min bedömning är att vi inte kan lämna dem själva mitt i pandemin.

Hon säger att ledningen regelbundet tar ställning i frågan men att man, trots tisdagens rekommendationer, fortsätter att hålla fast vid beslutet.

Även när det gäller möten menar hon att vissa varit nödvändiga för verksamheten.

– Ibland är det viktigt att mötas för att verksamheten ska fungera. Vi följer reglerna, vi har stora lokaler och skyddar oss på alla sätt. Och vi har ställt in väldigt många möten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!