Book: "Svårt beslut att flytta på chefen"

Efter flera år av med underskott blev det till sist nödvändigt att göra något åt ekonomi i vården. Att flytta på chefen var ett svårt beslut, menar Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande i Enköping.

Det är första gången som Peter Book (M) är med om att flytta på en förvaltningschef och han säger att det inte var något enkelt beslut.

Det är första gången som Peter Book (M) är med om att flytta på en förvaltningschef och han säger att det inte var något enkelt beslut.

Foto: Håkan Wikström

Enköpings kommun2024-03-15 05:00

– Men man har inte haft kontroll på ekonomin. En förvaltningschef ska leverera korrekta underlag och analyser som visar vad pengarna går till och varför, säger han.

Det är första gången under hans tid i den politiska ledningen som han är med om något liknande och beslutet var inte enkelt.

Det Peter Book syftar på när han säger att det saknats kontroll på ekonomin är exempelvis att det i höstas uppdagades en post på först 24 miljoner och sedan ytterligare en på 8 miljoner som aldrig lyfts in i budgeten, något som sedermera upptäcktes av den centrala ekonomifunktionen. 

– Det är ju allvarligt att komma i oktober och säga att man hittat 24 miljoner, särskilt när man sitter med ett stort underskott och försöker få sin budget i balans. Det finns andra saker också men jag vill inte gå in djupare på dem, säger han.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Bitte Myrsell (M) tror också att det krävs ett nytt ledarskap för att tackla framtiden.

Du har ju själv sagt i EP att nämnden är underbudgeterad med 5060 miljoner. Är det då inte ett omöjligt uppdrag att hålla budgeten?

– Det har diffat 50–60 miljoner om året de senaste åren. Det är de uppgifterna vi har fått. Men om de verkligen stämmer vet vi inte, vi har fått en siffra och ett tag senare har den ändrats, säger hon.

Bitte Myrsells förhoppning är nu att en ny ledare ska kunna få rätsida på ekonomin. Särskilt om det sker i kombination med att det också görs en ordentlig utredning och genomlysning av förvaltningens ekonomi, något som hon pratat om tidigare.

– Vi behöver veta hur det ser ut, om vi använder pengarna på rätt sätt, vi har ändå över en miljard i vår budget. Vi har ju redan tagit bort precis allt som inte är lagstyrt och ändå blir det så här, det är konstigt, säger hon.

Hon är noga med att påpeka att Lotta Tronêt trots allt gjort ett bra jobb under de sex åren.

– Det här är ett oerhört komplext arbete men nu behöver vi få in andra ögon. När en sak har gått i stå ser vi människor inte möjligheterna längre utan bara problemen, säger hon.

Tycker du att hon har haft ett omöjligt uppdrag? 

– Nej, det tycker jag inte. Jag har heller inte märkt på henne att hon tyckt det, säger Bitte Myrsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!