Vården i Enköping ska inte påverkas

Region Uppsala är i stabsläget och operationer vid Akademiska ställs in. Vid lasarettet i Enköping har man kontroll på läget.

”Här brukar förrådet vara fyllt” säger Tomas Skommervik, chef för  verksamhetsområde medicin vid Lasarettet i Enköping och visar upp ett av de mindre förråden på lasarettet där hyllorna börjar gapa tomma på förbrukningsmaterial.

”Här brukar förrådet vara fyllt” säger Tomas Skommervik, chef för verksamhetsområde medicin vid Lasarettet i Enköping och visar upp ett av de mindre förråden på lasarettet där hyllorna börjar gapa tomma på förbrukningsmaterial.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-10 17:26

Uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial till sjukvården gör att hela Region Uppsala är i stabsläge (förhöjd beredskap) sedan i onsdag förmiddag.  

Under torsdagen beslutades att alla planerade operationer ställs in vid Akademiska sjukhuset från fredag morgon och ett dygn framåt. Detta för att säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter.

– Akademiska har mer akuta brister, läget här i Enköping är bättre, säger sjukhusdirektör Johanna Woltjer när EP besöker Lasarettet i Enköping på torsdagen.

Bristen på material ska, om inget oförutsett händer, inte påverka vården i Enköping.

– Vi väntar en leverans av varor på fredagen och ytterligare två i helgen. Om de kommer som utlovat påverkas inte sjukvården alls vid lasarettet, säger Tomas Skommevik, chef för  verksamhetsområde medicin samt tillförordnad chefsläkare denna vecka.

Ledningen vid Lasarettet i Enköping satt i avstämningsmöten flera gånger under torsdagen.

–  Det är en möjlighet för oss att synkronisera arbetet med övriga verksamheter inom regionen, säger Tomas Skommevik.

Den preliminära prognosen är att varuförsörjningen kommer att vara normal igen söndag eftermiddag eller kväll.

För patienterna kommer inte stabsläget att märkas. Personalen kan däremot få merjobb då allt material inte alltid finns där det brukar. Man kan även få använda alternativa varor, exempelvis handskar eller provrör av annan storlek. 

–  Personalen får låna av varandra, överskott fördelas till dem som har brist, det innebär till viss del merarbete för dem, säger Tomas Skommevik.

Inventering och omfördelning av de varor som finns pågår.

– Vi har ett otroligt bra materialteam som försörjer hela lasarettet. De jobbar helt fantastiskt och avlastar vården mycket, säger Johanna Woltjer.

Situationen som ligger bakom stabsläget är ovan. Varken Johanna Woltjer eller Tomas Skommevik har varit med om en så omfattande varubrist tidigare.

–  Vi övar ständigt på beredskapsläge och jobbar efter vissa rutiner. Det har fungerat bra, säger Johanna Woltjer.

Problemen med leveranserna av engångsmaterial har uppstått i samband med byte av leverantör och fem regioner berörs.

Enligt Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, råder det  brist på allt från ”toalettpapper till slangar för respiratorer”. Även saker som handskar, droppslangar och provtagningsrör är det ont om.

”Vi övar ständigt på beredskapsläge och jobbar efter vissa rutiner. Stabsläget har fungerat bra, säger sjukhusdirektör Johanna Woltjer.
”Vi övar ständigt på beredskapsläge och jobbar efter vissa rutiner. Stabsläget har fungerat bra, säger sjukhusdirektör Johanna Woltjer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!