– Vi vill göra oss så oberoende som möjligt av en enda bränslesort, säger Ena Energis vd Torbjörn Claesson.
Förra året togs beslutet att kraftvärmeverket ska bort från Enköpings hamn senast 2035. Sedan dess har planeringen för det nya pågått.
– Ska området vara rivet, sanerat och klart för bostadsbyggande 2035 måste vi ha en ny produktion på plats senast 2032, säger han.
Hur denna produktion ska se ut är alltså långt från bestämt ännu. Först nästa år ska bolaget presentera sitt inriktningsbeslut för ägaren, Enköpings kommuns moderbolag, EMAB.
Idag producerar Ena Energi både fjärrvärme och el i kraftvärmeverket, som nästan helt eldas med biobränslen (returflis och trädrester). Uppdraget som bolaget har av sin ägare är att utveckla en miljöeffektiv energiproduktion. Den framtida produktionen behöver dock inte omfatta elproduktion.
– Men vi tittar också på möjligheterna att kunna producera el, till och med att vara självförsörjande på el under tid. Mycket kan ju hända i den frågan och vi vill utreda alla alternativ, säger Torbjörn Claesson.
Han är ganska säker på att den nya anläggning måste kombineras av moduler med olika typer av bränslen. Senaste årens stigande bränslepriser har satt fingret på sårbarheten i att vara beroende av ett enda bränsle.
Han berättar att man varit i Danmark och tittat på så kallade groplager; energilagring av varmt vatten i marken, kombinerat med solfångare.
– Sol och groplager skulle nog kunna stå för 20 procent av värmeproduktionen. Men då måste vi ha ett centralt energilager i botten, med ett mindre kraftvärmeverk och där vi kanske skulle kunna återvinna värme från industri, exempelvis, säger Torbjörn Claesson.
I utredningen tittas också möjligheten att köpa värme från Mälarenergi genom en ledning till energibolaget i Västerås. En sådan skulle också göra det möjligt att sälja värme till Mälarenergi.
Först när det är bestämt vilka delar anläggningen ska omfatta är det möjligt att börja beräkna kostnaden. Klart är dock att bolaget behöver låna pengar till finansieringen.
– Men kunderna ska inte behöva betala mer än de gör i dag för sin fjärrvärme. Produktionen i en ny anläggning blir mycket billigare, dels med ny teknik och dels med ett visst bränsle som inte har några kostnader.
Var den nya anläggningen ska ligga är heller inte klart, det tittas på några områden utanför Enköpings stad men ännu handlar det om preliminära placeringar.