Unikt läge för svenska producenter

Läget för svenska grisproducenter är unikt då priserna på importkött stiger.

”Jag tror inte situationen blir långsiktig, det beror på vad som händer. Men att vi nu har lägre priser på svenskt griskött än i Europa är helt unikt” säger Per Nilsson vid Esplunda gård utanför Enköping.

”Jag tror inte situationen blir långsiktig, det beror på vad som händer. Men att vi nu har lägre priser på svenskt griskött än i Europa är helt unikt” säger Per Nilsson vid Esplunda gård utanför Enköping.

Foto: Magnus Eriksson

Enköpings kommun2020-02-10 06:00

Nu märks bristen på svenskt bacon även i kyldiskarna i Enköpingbutiker.

– Vi får inga större mängder svenskt bacon, beställer vi tio lådor får vi kanske två. Nu stoppar vi kampanjerna på svenskt bacon fram till sommaren då vi inte kan säkra tillgången, säger Joakim Kåkemyhr, butikschef vid Stora Coop i Enköping.

Någon brist på andra styckdetaljer från gris märker man ännu inte av och danskt bacon finns det fortfarande tillgång på.

– Men det kan uppstå, vi får se till grillsäsongen, säger Joakim Kåkemyhr.

I en intervju för Ekot i veckan uppgav Majsan Pense vid Coop Sverige att läget varit kaotiskt. Det fanns inget kött i lager, en situation man inte varit med om tidigare.

Anledningen till bristen på bacon är främst den Afrikanska svinpest som drabbat Kina. Griskött från Europa går på export till Asien vilket påverkar den svenska importen.

–  Läget är helt unikt, nu har vi lägre priser på svenskt kött än på det i Europa, konstaterar Per Nilsson vid Esplunda lantbruk öster om Enköping som har grisproduktion med både smågrisar och slaktsvin.

Han är inte direkt överraskad av situationen med köttbrist i kyldiskarna.

– Inte sedan svinpesten drabbade Asien. Det här är precis vad som händer när vi inte har produktionen nära oss, då saknas det plötsligt mat.

Den svenska självförsörjningen av griskött ligger enligt branschorganisationen Sveriges grisföretagare på knappt 75 procent, 25 procent är import och då mest charkråvara.

–  Vi har en situation som vi inte sett sedan Sverige gick med i EU 1995. Importköttet har alltid varit billigare, säger Jeanette Elander från Västerås, ordförande i organisationen.

Generellt har produktionen av svenskt griskött varit dyrare då djurskyddskraven här är högre än i andra länder, med större boxar, mer halm och lägre antibiotikaanvändning.

För grisproducenterna är situationen med stigande priser positiv. Men att snabbt öka produktionen för att möta efterfrågan är svårt. Djurproduktion tar tid.

– Har man försutsättningarna så går det kanske. De som drog ner produktionen under torkan 2018 kan gasa på, säger Jeanette Elander.

Den osäkra lönsamheten i svensk grisproduktion har gjort att investeringarna i stallar varit låga.

– Det finns en stor oro för hur mycket man ska våga investera, hur svinpesten kommer att påverka oss. Den smittar lätt, drabbas de länder i EU som idag exporterar stora mängder kött till Asien kan marknaden svänga i en handvändning, säger Jeanette Elander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!