Titta, här är fler Enköpingsbilder

Bra tryck, både i bok och försäljning, gav en uppföljare. Två år efter 60-talsboken var det premiär för nästa bläddernostalgi.

Titta här. Fotografen Björn Lundewall, till vänster, och medförfattaren Mats Taxén tittar på bildutställningen på Wallinska gården.

Titta här. Fotografen Björn Lundewall, till vänster, och medförfattaren Mats Taxén tittar på bildutställningen på Wallinska gården.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-11-23 16:52

När fotografen Stig Hammarstedt sammanställde materialet till Enköpings sextiotal var det med hjälp av bilder från tidiga EP-fotografer.

Det var just här i historien som antalet tidningsbilder ökade i rekordfart och EP fick sina första anställda fotografer.

När han nu frossar i Enköpings femtiotal, i en bok med samma namn, har han tagit hjälp av bland annat Upplandsmuseet, kommunarkivet och enskilda fotografer.

I Lindesberg hittade han Björn Lundevall som också var med på boksläppet.

– Jag var oerhört fotointresserad när jag växte upp. Jag gick alltid med min Rolleiflex-kamera på mig, jobbade extra på Dahlbergs foto och jag minns att Enköpings-Posten hörde av sig ibland och ville köpa bilder från till exempel plöjnings-SM, berättar han.

Det tjocka kuvert som han skickade till Stig Hammarstedt, som idag bor på Gotland, ett halvsekel senare innehåller flera av guldkornen som finns med i boken.

I trängseln inne på Gestbloms bokhandel vid lunchtid på lördagen fick vi hjälp av medförfattarna Mats Taxén och Torsten Jansson att minnas decenniet när 3 000 vandrade över Hjulstabron vid dess invigning, långt över 70 000 besökte Enköpingsutställningen, Tempo och Domus invigdes med några veckors mellanrum och Tage Erlander valtalade i Skolparken.

Lennart Cederberg, Dan Larsson, Håkan Wall och Roger Pettersson är de andra som bidragit med texterna.

Blir det då en 70-talsbok? Jo, färgen på omslaget är redan bestämd.

– Röd förstås, sa Stig Hammarstedt, som hoppas kunna sammanställa en trilogi med bilder av ett Enköping som förändrats i stort och smått.

Första upplagan på 1 000 exemplar av Enköpings sextiotal sålde slut och det gjordes ett nytryck av lika många till. På ett par lördagstimmar i bokhandeln sålde uppföljaren ungefär 220 böcker.

– Det är i paritet med förra gången, säger han senare i Wallinska gården hos Enköpings stads hembygdsförening där det hålls en fotoutställning med bilderna ur boken, precis som för två år sedan.

Claes Boman från Mariefred hade sett fram emot boksläppet i sin gamla hemstad.

– Jag flyttade härifrån redan 1961 och boken om sextiotalet var väldigt uppskattad, säger han.

Precis som Siv Forsgren, Fjärdhundratjej som bott i Järfälla i 50 år och kommit tillbaka till Enköping igen, fick han sin bok signerad i trängseln.

– Jag har den förra boken också, berättar hon.

Stig Hammarstedt vid boksläppet i Gestbloms bokhandel. Enköpings femtiotal lockar, liksom 
boken om sextiotalet som kom ut för två år sedan.
Stig Hammarstedt vid boksläppet i Gestbloms bokhandel. Enköpings femtiotal lockar, liksom boken om sextiotalet som kom ut för två år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!