Sverigedemokrat vill ha ekonomiskt stöd av kommunen

Den tidigare sverigedemokraten Anders Lindén hoppas få omställningsstöd av kommunen. Reglerna är dock svårtydda och ingen vet ännu om han kan beviljas stödet.

Anders Linden är numera Moderat och politisk vilde i fullmäktige. Nu utreds det om han har rätt att få ekonomisk hjälp i form av omställningsstöd.

Anders Linden är numera Moderat och politisk vilde i fullmäktige. Nu utreds det om han har rätt att få ekonomisk hjälp i form av omställningsstöd.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2023-02-13 05:00

De nya arvodena

Anders Lindén var under förra mandatperioden gruppledare för Sverigedemokraterna och hade då ett gruppledararvode på drygt 34 000 kronor per månad. Efter valet röstade hans parti bort honom som gruppledare och han valde då att hoppa av och gå in i Moderaterna. Han sitter dock kvar som politisk vilde i fullmäktige.

Anders Lindén ansökte då om att få ett så kallat omställningsstöd som, om det beviljas, i år skulle ge honom 85 procent av förra årets arvode, cirka 29 000 kronor i månaden.

– Jag har inget annat arbete, jag söker förstås allt som kan passa men det tar tid. Det är först nu jag börjar få gå på intervjuer, säger han.

Politiker som lämnat ett arvoderat uppdrag har under vissa förutsättningar rätt till ekonomiskt bidrag en tid efter att de slutat. Rätten regleras i kommunallagen och tanken är att detta så kallade omställningsstöd, under en begränsad tid, ska underlätta övergången till arbetslivet. 

För att alls komma i fråga för omställningsstödet måste en politiker haft förtroendeuppdrag i minst ett år "på heltid eller betydande del av heltid, med sammanlagt minst 40 procent av heltid". För varje år personen haft uppdraget kan hen få omställningsstödet i tre månader. En hel mandatperiod ger alltså rätt till stöd i ett år. Enligt kommunens egna regler kan en person som uppfyller kraven få max två års omställningsstöd; under första året fås då 85 procent av senaste årets genomsnittliga arvode och under andra året 60 procent. Något avdrag för andra inkomster behöver inte göras under första året.

För kommunens HR-avdelning har Anders Lindéns ansökan ställt frågan på sin spets. Tolkningen av reglerna är inte glasklara och därför ska kommunjuristen Maria Ekblad se över och föreslå ett förtydligande av bestämmelserna. Exempelvis ska hon reda ut vad 40 procent av heltid innebär eftersom det inte finns något som säger hur många timmar ett politiskt uppdrag omfattar.

– Vilka uppdrag som ska räknas in måste vi också titta närmare på. Min tolkning är än så länge att gruppledare inte ska räknas in eftersom det, enligt kommunallagen, inte är ett förtroendemannauppdrag. Gruppledarna är utsedda av sina partier, säger hon.

Maria Ekblad berättar att hon vänt sig till Sveriges kommuner och regioner, SKR, för vägledning men fortfarande väntar på svar därifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!