LRF (Lantbrukarnas riksförbund) är kritiska till regeringens krispaket som man anser inte är tillräckligt riktat mot lantbruksföretagen. Livsmedelsproduktionen klassas om samhällsviktig, men anställda i lantbruket som drabbas av corona på olika sätt kan vara svåra att ersätta.
Hos Mats Ekstöm, ledamot i LRF Mälardalen och mjölkproducent söder om Grillby, är två anställda sjuka. Kolleger han pratat med i branschen har samma situation.
– Vi är ett familjeföretag med en äldre generation i riskgruppen kring oss. Vi är restriktiva med umgänge och håller oss isolerade hemma. Om någon av oss blir sjuk är vi helt rökta, säger han.
Att sätta in permitterade personer från andra verksamheter kan vara svårt. Varje gård är unik och det tar tid att få in folk i rutinerna.
– Man kan inte sätta in vem som helst, vi måste känna till personens bakgrund och veta vem de umgås med ur smittosynpunkt, säger Mats Ekström.
Vad som oroar är att många lantbrukare är ensamföretagare och jobbar helt själva.
– Har man djur och ligger sjuk kan det bli misär snabbt. Vi kolleger måste hålla koll på varandra så ingen blir liggande och inte kan ta hand om sina djur, säger Mats Ekström.
Det politiska uppvaknandet kommer alldeles för sent menar han.
– Man har ägnat lång tid åt att bryta ned det svenska lantbruket, nu vill man ge hjälp men vet inte vad man ska göra. Vi har kommit till ett skede där politiker och tjänstemän förstår var maten kommer ifrån men det tar för lång tid från politiska beslut till att tjänstemännen förstår vad det handlar om, politikerna lyckas inte förmedla besluten nedåt.
En ljuspunkt i mörkret finns dock inom grisproduktionen. De stängda gränserna gör att man kan få bukt med svinpesten som slagit ut stora delar av produktionen i Asien och Europa.
– Jag har pratat med producenter i Skåne och för dem är det räddningen, de är livrädda för att få in svinpesten i Sverige, säger Mats Ekström.
Inför stundande odlingssäsong finns en oro för vad som händer om maskiner går sönder. Mycket av delarna tillverkas i Kina och sätts ihop i Europa. Samma gäller för konstgödning och växtskyddsmedel.
– Vi får troligen inga märkbara effekter den här säsongen, både gödsel och växtskydd finns. Men på sikt finns det risk för brist på råvara, det kan ge produktionsbortfall och det skulle påverka matförsörjningen, säger Christian Ryberg vid växtskyddsföretaget Gullviks i Enköping.