Markägare vägrar släppa in Svenska Kraftnät

Svenska Kraftnät vill genomföra förundersökningar på berörda fastigheter inför bygget av kraftledningen mellan Munga och Hamra. Många av fastighetsägarna motsätter sig förundersökningarna.

Arkivbild. Magnus Berkefelt berättar att dialogen med Svenska Kraftnät har varit usel.

Arkivbild. Magnus Berkefelt berättar att dialogen med Svenska Kraftnät har varit usel.

Foto: Thomas Lindblom

Enköpings kommun2023-08-31 05:00

Svenska Kraftnät (Svk) vill bygga en kraftledning som ska gå mellan Munga i Västerås och Hamra vid Örsundsbro. I samband med bygget att kraftledningen behöver Svk genomföra förundersökningar på de fastigheter som kraftledningen är tänkt att gå över. För att få tillgång till mark och fastigheter där kraftledningen är tänkt att vara behöver de få medgivande från fastighetsägarna längst sträckan. 

Alla fastighetsägare har inte lämnat sitt medgivande. Det har lett till att Svk ansökt om förundersökningstillstånd hos Energimarknadsinspektionen (Ei).

Om ansökan godkänns innebär det att Svenska Kraftnät kan genomföra sin förundersökning mot de motvilliga fastighetsägarnas vilja.

Några som visat öppet motstånd mot Svenska Kraftnäts planer är föreningen Gräv ner. Magnus Berkefelt är språkrör för föreningen. Han berättar att det är många som inte låtit Svk genomföra markundersökningar på deras fastigheter – för att vinna tid.

– Om vi på lagliga grunder kan grusa deras maskineri så de hamnar i tidsnöd, så kanske de är villiga att lyssna på oss. Där någonstans är vi i det här läget.

Dialogen med Svk är också något som Magnus Berkefelt inte är nöjd med. Han menar att Svk inte är intresserade av att ha någon sådan.

– Den har varit usel. De är inte intresserade av att ha en dialog, de vill sätta upp en kraftledning så fort som möjligt. All form av merarbete kostar tid och pengar, säger Magnus Berkefelt.

Axel Särnlund, projektledare på Svenska Kraftnät menar att man från deras håll har försökt att kommunicera med fastighetsägarna, och att det finns motstånd till bygget av kraftledningen.

– Det har varit motsättningar hos en del av allmänheten, det är inget vi ska sticka under stolen med, säger Axel Särnlund och fortsätter:

– Svk följer den normala projektstrukturen som vi har när vi bygger ledning. Sen har "Gräv ner" ett starkt fäste här och det har gjort att vi har fått lägga extra krut på kommunikation och besvarat markägare kring frågor och funderingar. Det har sett lite annorlunda ut när vi vart ute och vi valt att inte åka ut till vissa ställen.

Hur många är det som aktivt sagt nej?

– Det brukar vara på större delen av sträckan som vi får medgivande till att genomföra förundersökning på, lite beroende på vart i landet vi genomför projekt. Det är helt klart en större andel som inte lämnat sitt medgivande här, säger Axel Särnlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!