Ska gruvorna i Gaddebo öppna igen?

Företaget Rolling Road Exploration undersöker möjligheten att bryta nickel i Gaddebo i Enköpings kommun. Fler visar intresse.

Bilden som togs 2007 är från en av de två gruvöppningarna i Gaddebo.

Bilden som togs 2007 är från en av de två gruvöppningarna i Gaddebo.

Foto: Christer Gustavsson

Enköpings kommun2019-11-27 21:00

I Gaddebo, nära gränsen till Västmanland, finns två gamla nickelgruvor: Björngruvan och Fogdegruvan. Här utvanns sammanlagt 1 432 ton nickelmalm under 1870 och 1871. Gruvorna utmålslades 1904 under namnet Björngruvan. Utmål var ett arbetsområde för gruvdrift i äldre gruvlagstiftning.

Enligt SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, finns nickel bara känt från ett par platser i Uppsala län, båda i Enköpings kommun. Det är Gaddebo och Brandås (mellan Biskopskulla och Långtora).

Rolling Road Exploration ska göra flygningar med helikopter med en geofysisk mätutrustning över bland annat Gaddebo. Sam Walding på företaget att berättar att flygningarna har försenats något på grund av vädret.

Eventuellt kan mätningarna från luften genomföras i slutet av veckan, beroende på vädret. Helikoptern flyger på låg höjd. Med hjälp av mätutrustningen går det att se förekomst av nickel, koppar och kobolt.

Sam Walding kan inte förutspå om det kan bli aktuellt med nickelbrytning i Gaddebo i framtiden.

– Det här är i ett extremt tidigt stadium. Vi gör undersökningen bara för att se om det finns potential i regionen, förklarar han.

Rolling Road Explorations webbsida kommer att uppdateras med information när väl Sam Walding vet när helikopterflygningen kommer att kunna genomföras.

Ett annat gruvföretag, Ragnar Metals LTD från Australien, är också intresserat av att undersöka vad som döljer sig i berget i Gaddebo och skriver på sin hemsida att man planerar provborrningar.

Kanske kan det bli nickelbrytning i Gaddebos gamla gruvor i framtiden.
Kanske kan det bli nickelbrytning i Gaddebos gamla gruvor i framtiden.
Karta: Gaddebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!