Det var i förra veckan som regeringen gick ut med rekommendationen att undervisning på gymnasium, komvux och yrkeshögskola ska bedrivas på distans. Anledningen är att man vill minska och sakta ner smittspridningen av coronavirus genom att låta dem som kan plugga hemifrån.
I Enköping handlar det om totalt cirka 500 elever som läser komvux och SFI, som nu har fått börja läsa på distans. Utöver det finns många elever som redan läser på distans via Hermods, för dem blir det ingen större skillnad. Sammanlagt läste cirka 1 800 elever inom kommunens vuxenutbildning under förra året.
– Alla elever har inte tillgång till datorer. Men våra lärare har varit otroligt på tårna. Man använder sig av alla möjliga tekniker, ringer och använder Teams. Sedan finns alltid möjligheten för elever att boka en tid med lärare om det är nödvändigt, berättar Lena Örn som är rektor på komvux.
– Lärarna supportar verkligen varandra och eleverna. Jag tror att vi kommer att lära oss en massa av det här. Jag tror att det kommer att föra något gott med sig, säger hon.
– Jag tycker att det jag hör från lärargruppen låter positivt. Man lär sig mycket av varandra och man hjälper varandra. Många av lärarna sitter på sina arbetsrum här i huset och arbetar, säger Lena Örn.
I receptionen hjälper it-pedagogen och engelskaläraren Olof Arnell en strid ström med elever som behöver hans assistans för att logga in i Microsoft Teams.
– Det har varit många här som behöver komma åt vår plattform. Det är vad de behöver för att komma åt möjligheterna till videosamtal, digitala lektioner och inlämningsuppgifter, berättar Olof Arnell.
De flesta av eleverna har åtminstone en smart telefon, även om man saknar dator.
– För det flesta räcker det med en telefon. Sen är det naturligtvis problem när man ska läsa långa texter på skärmen, säger Olof Arnell.
Johan Lövgren är lärare på SFI, svenska för invandrare.
– Ur SFI-perspektivet ligger utmaningen i att vi måste säkerställa att vi når alla elever. Alla har inte den tekniska utrustningen eller kunnandet, säger Johan Lövgren.
Han berättar att alla kontaktvägar från traditionella brev till den senaste digitala tekniken kommer till nytta.
SFI-läraren tror att det finns delar av den uppkomna situationen som kan bli till bra erfarenheter för både lärare och elever.
– Vi lär oss hela tiden nya saker i vår lärplattform, säger Johan Lövgren.