Samling för lokala klimatinsatser

Enköpings nybildade klimatnätverk manar till lokala insatser i stort och smått för att rädda klimatet.

Fredagen före inledningen av det internationella klimatmötet COP25 i Madrid samlades representanter för Enköpings nya klimatnätverk på Stora Torget.

Fredagen före inledningen av det internationella klimatmötet COP25 i Madrid samlades representanter för Enköpings nya klimatnätverk på Stora Torget.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-11-29 18:00

I bitande kyla samlades representanter för Enköpings nybildade klimatnätverk på Stora Torget på fredagseftermiddagen.

Ralf Timmerman är initiativtagare till nätverket.

– Vi behöver få i gång flera lokala insatser för att rädda klimatet, och det kan vara insatser i stort och smått. Elbil eller återanvändning, att välja kollektiva färdmedel eller lokalproducerade varor, säger Ralf Timmerman.

Han var fram till för ett par år sedan engagerad som konsult inom infrastrukturområdet, i huvudsak järnväg, och ser det ökade intresset för järnvägsåkande som positivt.

–  Men för att rädda klimatet behövs mera, och nätverket är till för att uppmuntra och samla alla, privatpersoner, organisationer, föreningar, innovatörer och företag som vill agera. Men syftet är inte att vi ska åka till Stockholm och demonstrera, utan att vi gör något här i Enköping, säger han.

Inbjudan till fredagens samling på Stora Torget gick via facebook-grupper som når många Enköpingsbor, men resultatet var inte uppmuntrande:

– Några tryckte på gilla-knappen, men kommentarerna bestod av hat och hån, säger Ralf Timmerman.

De negativa kommentarerna kan verka skrämmande men det går också att nå nätverket via dess egen hemsida.

Klimatnätverket samlar också deltagare som är engagerade för Fridays For Future som har samlats på torget på fredagar. Målet för klimatnätverket är att nå betydligt flera, alla är välkomna betonar Ralf Timmerman:

–  I slutänden vill väl alla att vi har en jord kvar att leva på om 50 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!