Sällskap eller förening - olika bedömningar

Tillsynsavgiften för ESS blev 750 kronor, för Mälbygården 1490 kronor. Bedöms en förening som företag kan kontrollerna bli dyra.

Mälbygårdens vatten bedöms användas kommersiellt, ESS klubbhus på Klubbholmen har bedömts annorlunda.

Mälbygårdens vatten bedöms användas kommersiellt, ESS klubbhus på Klubbholmen har bedömts annorlunda.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2020-01-30 18:00

För Mälbygårdens ideellt arbetande styrelse har miljöförvaltningens klassificering av bygdegården som livsmedelsföretag och kraven på omfattande kontroller av gårdens brunnsvatten lett till att dricksvattenanläggningen avregistrerats. Vatten bärs nu som EP berättat till gården i dunkar.

Likadant gjorde bygdegårdsföreningen i Boglösa när de ställdes inför samma klassificeringskrav i början av 2010-talet:

– Då var det tal om kontrollplaner och omfattande arbete för framför allt styrelsen. Hur det skulle ha påverkat ekonomiskt minns  jag inga detaljer av. Men våra hyresgäster använder sig av cateringtjänster vid evenemang så vi valde att börja bära vattendunkar till bygdegården när vi är där, säger Örjan Emanuelsson, kassör i bygdegårdsföreningen.

För Enköpings segelsällskap har klassificeringen av anläggningarna inte lett till bekymmer. Vid varvet har man kommunalt vatten, och för den egna brunnen vid Klubbholmen där det finns ett klubbhus med uppvärmningskök som kan hyras av medlemmar, har tillsynen lett till en klassificering som halverade den ursprungliga tillsynsavgiften till 750 kronor per år.

Miljöförvaltningen hänvisar till Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS) på frågan om bedömning av bygdegårdars dricksvatten som en del av kommersiell eller offentlig verksamhet:

– En del bygdegårdar hyr ut lokaler flera gånger per år mot ersättning, vilket är en kommersiell verksamhet. I lokalerna tillhandahålls dricksvatten, och då ska dricksvattenanläggningen registreras, skriver Sumaiya Majid, livsmedelsinspektör.

Sumaiya Majid tillägger att de branschriktlinjer för säker mat som Bygdegårdarnas riksförbund tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram hänvisar till dricksvattenföreskrifterna i SLVFS.

Lösningen att avregistrera vattenanläggningar och bära vattendunkar har miljöförvaltningen lämnat som alternativ till strikta kontroller. En lösning som miljö- och byggnadsnämndens  vice ordförande Matz Keijser (S) sett som tillfredsställande.

Efter diskussion i nämndens arbetsutskott ska miljöförvaltningen nu rapportera till nämnden om rättsläge och tillämpning av regler.

– Jag vet att Österunda bygdegård också haft frågor om vatten och kontroller. Före rapporten till nämnden kan jag inte säga så mycket, annat än att bygdegårdarna är väldigt viktiga på landsbygden, säger ordföranden, Jan Fredriksson (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!