Så ska det nya dämmet i Enköpingsån se ut

Nu finns ett förslag på hur det nya dämmet i Enköpingsån ska utformas.

Dämmet i Enköpingsån är ett vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur och måste bytas ut mot en lösning där fisken kan vandra uppströms. Samtidigt vill man av estetiska skäl kunna behålla en höjd vattennivå i ån.

Dämmet i Enköpingsån är ett vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur och måste bytas ut mot en lösning där fisken kan vandra uppströms. Samtidigt vill man av estetiska skäl kunna behålla en höjd vattennivå i ån.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-12-16 16:55

Dämmet i Enköpingsån som reglerar vattennivån måste bytas ut. Dels har kommunen inget tillstånd för det dels är det ett vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur. 

Om dämmet inte åtgärdas riskerar kommunen att få ett föreläggande av länsstyrelsen vilket kan leda till böter, vilket EP skrivit om tidigare.

För att Enköpingsån ska uppnå god status enligt EU:s vattendirektiv måste fisk och andra vattenlevande djur kunna passera dämmet.

–  Djuren simmar upp för att leka och leta föda i alla vattendrag som mynnar i Mälaren, ur den aspekten är Enköpingsån intressant, säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun.

I Mälaren finns cirka 35 naturligt förekommande fiskarter vilket gör sjön till ett mycket artrikt vatten och vandringslederna är viktiga för reproduktionen.

Nu har ett konsultföretag tagit fram fem olika förslag på åtgärder för nytt dämme i ån, samtliga är placerade vid det dämme som finns där idag.

Tre av förslagen är olika former av upptrösklingar med stenmaterial som i viss mån reglerar vattennivån, samt med någon form av stigränna där fisken kan vandra.

–  Men då riskerar vi att få en torrlag å delar av året med sipprande vatten mitt i rännan, det är också en skötselintensiv lösning, säger Johan Axnér.

Ett förslag är ett så kallat inlöp, en smal bäck som går i en ränna parallellt med ån. Lösningen gör det möjligt att reglera vattenflödet i fiskvägen samtidigt som ett dämme bredvid kan reglera vattnet i ån.

Det femte förslaget innebär att dämmet tas bort helt och åns vattenyta får en mer naturlig nivå. Det innebär att vattennivån kan bli mycket låg periodvis. 

Det som förordas och som tekniska nämnden ska ta beslut om på onsdag är ett inlöp. Som alternativ två förordas att dämmet tas bort helt.

– Vi tror att förslaget med inlöp smälter in bra i den urbana miljön samtidigt som man får kvar nivåskillnaderna och breddar vattenytan uppströms, säger Johan Axnér.

Kostnaden för ett inlöp är omkring tre miljoner kronor, att plocka bort dämmet helt är det billigaste alternativet och går på omkring 100 000 kronor.

Kostnaden för upptröskling går på mellan två och sex miljoner kronor. Fem miljoner kronor finns redan avsatt vid park- och gatuavdelningen för åtgärden.

När ett beslut tagits om vilket alternativ som ska byggas måste tillstånd för det nya dämmet sökas vid mark- och miljödomstolen. Tidigast 2023 kan det nya dämmet troligen vara färdigbyggt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!