Så mycket vill kommunen minska p-platserna i Enköping

7,5 parkeringsplatser till 10 nybyggda lägenheter inne i centrum. Nu ska Enköpings kommun styra bort invånarna från bilåkande.

Parkeringsnormen som bland annat reglerar antalet parkeringsplatser vid framtida nybyggnationer har antagits av Plex-utskottet, där Ulrika Ornbrant (C) är ordförande och Anders Wikman (NE) vice ordförande.

Parkeringsnormen som bland annat reglerar antalet parkeringsplatser vid framtida nybyggnationer har antagits av Plex-utskottet, där Ulrika Ornbrant (C) är ordförande och Anders Wikman (NE) vice ordförande.

Foto: kollage

Enköpings kommun2021-11-18 20:00

2040 ska två tredjedelar av transporterna i Enköping ske genom gång, cykel eller kollektivtrafik. 

För att styra Enköpingsborna dithän har kommunen ett antal verktyg som på sikt exempelvis ska göra det svårare att äga en bil och på så vis få folk att välja ett klimatsmartare resande. Parkeringsåtgärder är ett sådan verktyg.

I förra veckan antog därför kommunens plan- och exploateringsutskott, plex, en så kallad parkeringsnorm, som bland annat sätter siffror på hur många bil- och cykelparkeringar som ska anordnas vid ny- och ombyggnation av bostäder och verksamheter. Siffrorna kallas parkeringstal och kommer att skrivas in i framtida detaljplaner så att kommunen kan vara säker på att exploatörer löser parkeringsbehoven på ett sätt som inte belastar allmän plats men bidrar till att uppfylla kommunens mål om ett ökat hållbart resande.

Här är några exempel ur den nya parkeringsnormen: ( I vardera zon ingår 0,5 besöksparkeringar per 10 genomsnittsstora lägenheter och 5 cykelparkeringar.)

Flerbostadshus i de mest centrala delarna (zon 1a och 1 b) av Enköping, där bästa förutsättningarna för hållbart resande finns: 7,5 p-platser per 10 lägenheter.

Flerbostadshus i tätbebyggda områden utanför centrum (zon2) med relativt god tillgång till service, inklusive Bredsand och Örsundsbro: 10 p-platser per 10 lägenheter.

Flerbostadshus i tätorter med viss service (zon 3), Fjärdhundra, Grillby, Hummelsta och Skolsta: 12 p-platser per 10 lägenheter.

Flerbostadshus i övriga orter (zon 4) som Lillkyrka, Haga och landsbygden: 14 p-platser per 10 lägenheter.

I småhus med egen tomt: Zon 1a+1b: en p-plats per hus. Zon 2, 3 och 4: två platser per hus.

Men det kommer att bli möjligt för exploatörerna att minska antalet p-platser ytterligare. I zon 1 med så mycket som 50 procent.

Detta kan ske om fastighetsägarna kan visa att de kan lösa parkeringsfrågan på annat sätt, med så kallade mobilitetstjänster såsom bilpool, cykelpool eller skåp för hemleveranser. I beslutet skriver kommunen att det ligger i exploatörens eget intresse att tillgodose efterfrågan på parkering, eller mobilitetstjänster, för att kunna bygga attraktiva och lönsamma bostäder. Det påpekas också att en bostadsspekulant bör kolla upp möjligheten till parkering innan köpet eftersom kommunen inte är skyldig att tillhandahålla p-platser om utbudet upplevs otillräckligt.

Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plex-utskottet tror att den nya p-normen kommer att underlätta både för exploatörer och förvaltningen som arbetar med detaljplanerna.

– Det blir både lättare och tydligare och alla kommer att veta vad som gäller. Det som ligger till grund för detta är ju vår trafikstrategi och parkeringspolicy, vars syfte det är att minska bilåkandet. Så det här är en naturlig följd av den ambitionen, säger hon.

Alla partier var dock inte lika imponerade av möjligheten att minska parkeringstalet genom mobilitetstjänster. Nystart Enköping reserverade sig mot den delen och hade velat veta om liknande lösningar fungerat i andra kommuner.

– Om vi nu ska vara beredda att halvera parkeringstalet i vissa området vill vi ju veta om, och hur mycket, exempelvis bilpooler verkligen minskar folks bilinnehav, säger Anders Wikman.

Han är rädd att för få p-platser vid ett nybygge flyttar ut problemet till andra parkeringar, oftast de kommunala.

– Och då har detta blivit ett ansvar för skattebetalarna istället, säger han.

Syftet med p-normen

Den ska ge vägledning vid planering av parkeringar för cykel och bil på kvartersmark.

Den ska säkerställa att fastighetsägare löser sin parkeringsefterfrågan på ett sätt som inte belastar allmän plats.

Den ska öka andelen hållbart resande.

Den ska bidra till uppfyllelse av målen i trafikstrategin och parkeringspolicyn om exempelvis hållbara transporter och att andelen transporter med gång, cykel och kollektivtrafik ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!