I undersökningen ”Grönytor och grönområden i tätorter 2015” som publicerades i december, har SCB via satellitbilder mätt grönytorna i Sveriges 2000 tätorter.
Enligt undersökningen är orterna oftast grönare ju mindre de är, vilket kanske inte är så överraskande. Men även det geografiska läget påverkar, i jordbruksbygder har tätorterna generellt lägre andel grönyta.
Jämfört med andra tätorter har Enköping förhållandevis lite allmän grönyta. Här finns 192 kvadratmeter grönyta per person, snittet i landet ligger på 287 kvadrat.
Det är tidningen Hem och Hyra som har listat tätorter med mer än 10 000 invånare och av 124 orter hamnar Enköping på plats 90.
Av den totala grönytan i tätorterna är 43 procent privatägd, 33 procent ägs av stat eller kommun och resten av exempelvis bostadsföretag.
I Enköping pågår ett samarbete mellan parkkontoret och GIS-avdelningen där kommunens parkytor mäts och läggs in i en databas. Det ger ett bättre underlag för planering av parkskötsel, förvaltning och upphandlingar.
– Möjligheten finns då att även att lägga ut information för allmänheten, med kartor och beskrivningar av parkerna. Det är väldigt användbart om det läggs upp systematiskt, säger Per Lindblad, chef för kart- och gis-avdelningen vid kommunen.
Grönytorna i stadsmiljön är viktiga ur flera perspektiv, exempelvis för ekologin eller människors välbefinnande. De ökar städernas motståndskraft vid översvämningar, minskar buller och bidrar ger ett bättre klimat vid värmeböljor.