400-procentig ökning av elpriset – så drabbas kommunen

Kommunens kostnader förväntas öka kraftigt nästa år. Enköpingsborna får räkna med att drabbas på olika sätt. Exakt hur kan ingen säga i dagsläget.

På måndagen häll Enköpings kommun en presskonferens om hur det ekonomiska läget påverkar Enköpings kommun. Från vänster kanslichef Hannu Högberg, ekonomichef Daniel Nilsson, finanskommunalrådet Peter Book (M) och nye kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren.

På måndagen häll Enköpings kommun en presskonferens om hur det ekonomiska läget påverkar Enköpings kommun. Från vänster kanslichef Hannu Högberg, ekonomichef Daniel Nilsson, finanskommunalrådet Peter Book (M) och nye kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2022-10-03 15:01

– Det är ett allvarligt läge och prioriteringar kommer att behövas, sa finanskommunalrådet Peter Book (M) när han på måndagen förklarade för pressen hur det ekonomiska läget i Sverige och omvärlden påverkar Enköpings kommun.

Med stigande räntor, elpriser, matpriser och drivmedelspriser har kommunen nu tagit höjd för nästa års kostnader. Och trots att skatteintäkterna förväntas öka med 8,8 procent beräknas kostnaderna öka ännu mer, med 11,8 procent.

Den kraftigaste höjningen ser ut att röra uppvärmningskostnaderna för de kommunala fastigheterna. Fram till årsskiftet har kommunen ett bundet elavtal till en kostnad av 40 öre per kilowattimma el. Just nu pågår en upphandling av en ny period men trots att man tar hjälp av en extern konsult för att få bästa avtal räknar man ändå med en höjning på 400 procent.

– 70 miljoner dyrare, jämfört med i år, räknar vi med. Då rör 63 miljoner värme och ventilation i fastigheterna och sex miljoner gatubelysningen, säger ekonomichefen Daniel Nilsson.

Av kommunens lån på 1,6 miljarder ska två olika lån på totalt 250 miljoner bindas om nästa år. Ett  av dessa, på 100 miljoner, har idag en fast ränta på 0,5 procent och det andra på 150 miljoner har en rörlig tremånadersränta på 1,94 procent. För dessa två lån räknar man att få en ökad räntekostnad med 18 miljoner, jämfört med i år.

– Vi lånar pengar av Kommuninvest, som följer marknaden noga, så det är nog ett rimligt antagande, säger Peter Book.

Drivmedelspriserna förväntas öka med 23 procent och bli sex miljoner högre än i år. Maten till skolor och äldreboenden beräknas öka med 17 procent under nästa år, vilket också motsvarar sex miljoner. 

Ett nytt pensionsavtal i kombination med inflationen och högre prisbasbelopp gör också att kommunens kostnader för pensionsavsättningar ökar med 72 miljoner kronor.

Det betonas att de ekonomiska beräkningarna är en nulägesbild som kan komma att förändras. Dagsbilden innebär att kommunen nästa år hamnar på minus 23 miljoner, när de ökade skatteintäkterna räknats in.

Peter Book säger att man nu måste se över allt och håller det inte för osannolikt att det blir besparingar. Hur de kommer att se ut blir en fråga för politikern att ta ställning till.

– Jag är varken för osthyvel eller nödbroms. Vi måste hjälpas åt för att komma fram till vad vi kan spara på och vilka investeringar vi kan skjuta på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!