S vill ge alla skolbarn gratis frukost

Skolan skulle bli vinnare nästa år om de tre oppositionspartierna hade fått bestämma i Enköpings kommun. Även vården skulle ha fått mer pengar än de styrande sex partierna vill ge.

Färre barn per klass vill oppositionspartierna ha.

Färre barn per klass vill oppositionspartierna ha.

Foto: Alexander Olivera/TT

Enköpings kommun2024-10-29 05:00

Nyheten i korthet

  • Tre oppositionspartier i Enköpings kommun - Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet - har presenterat sina skuggbudgetar för 2025, med fokus på starkare välfärd och bättre livskvalitet.
  • Socialdemokraterna föreslår avgiftsfri frukost för alla skolelever och fritidsplatser till alla i låg- och mellanstadiet, medan Sverigedemokraterna vill minska klasstorlekarna och öka resurserna till högpresterande elever.
  • Vänsterpartiet föreslår en skattehöjning för att finansiera välfärdssatsningar, inklusive mindre barngrupper och ökad vuxennärvaro i skolan. Budgeten för 2025 ska beslutas den 12 november.

Nu har också Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet presenterat sina budgetförslag för 2025 – så kallade skuggbudgetar som med största sannolikhet inte kommer att röstas igenom men som kan ses som presentationer av partiernas politik.

Gemensamt för de tre förslagen är att de tre partierna vill ha starkare välfärd och bättre livskvalitet än den de tycker råder i kommunen. 

Bara Vänsterpartiet tycker att det behövs en skattehöjning för att klara uppdraget medan S och V har andra lösningar för sina förslag.

Socialdemokraternas förslag innehåller sju punkter som partiet vill prioritera och för att lyckas med det tycker man att det räcker med att överskottsmålet sätts till 1,5 procent, och inte 2,55 procent som de styrande partierna vill. Den dryga procentenheten extra skulle då ge 54 miljoner mer till nämnderna.

undefined
Socialdemokraterna vill att alla barn i låg- och mellanstadiet ska få vara på fritids.

Pengarna vill partiet bland annat använda till avgiftsfri frukost för alla skolelever, fritidsplatser till alla i låg- och mellanstadiet, även i de utsatta områdena där föräldrar idag oftare väljer bort just detta. Fritidsgårdar i Romberga och Grillby är andra satsningar man vill göra för barn och ungdomar.

Ett av partiets fokusområden är att förbättra attraktiviteten i stadskärnan och här vill man att kommunen ska ta en större aktiv roll. Bland annat genom att presentera en ny utformning av torget och omkringliggande gatumiljö. Där ingår också att etablera en lekplats vid torget.

För de äldre vill Socialdemokraterna att det ska arbetas för att ingen vårdtagare får besök av fler än tolv olika hemtjänstpersonal under en tvåveckorsperiod. Idag ligger snittet på 16 vårdanställda, skriver partiet i sitt förslag. För de äldre vill partiet också återinrätta träffpunkterna som tidigare fanns på några omvårdnadsboende.

Sverigedemokraternas budgetförslag skiljer sig ekonomiskt inte så mycket från majoritetspartierna och man har samma överskottsmål. Genom att omfördela fyra miljoner från andra nämnder vill partiet kunna lägga tre miljoner mer på skolan och en miljon mer på vården. Inom skolan vill man minska klasstorlekarna och öka resurserna till högpresterande elever. Partiet vill avveckla modersmålsundervisningen i alla språk förutom i de nationella minoritetsspråken. 

SD vill att det införs två timmars fri parkering i centrum, gratis pendlarparkering och fler parkeringsplatser centralt, på sikt vill man också bygga ett parkeringshus. Tvärs emot kommunens miljöarbete vill Sverigedemokraterna inte att Enköping ska ha ett bilfritt centrum 2030.

Partiet vill att det satsas på trygghetsskapande åtgärder med kameraövervakning och väktarnärvaro på utsatta platser. 

Partiets politik med språk- och läskrav inom äldreomsorgen, mångkulturellt bokslut och tiggeriförbud finns med även i 2025 års budgetförslag. 

undefined
Vänsterpartiet vill lägga 40 miljoner mer än majoritetsstyret på vård- och omsorgsnämnden.

Vänsterpartiet fokuserar sitt budgetförslag på social hållbarhet och välfärdssatsningar. Om partiet fått bestämma hade man höjt skatten till 22 kronor och på så vis fått in 85 miljoner mer än vad som kommer in i skatteintäkter om skatten inte höjs. 65 miljoner av de pengarna hade partiet fördelat ut på vården, skolan och för att andra nämnder ska implementera barnkonventionen och andra sociala hållbarhetsåtgärder.

Mest pengar, 40 miljoner, vill man ge vård- och omsorgsnämnden för att den ska klara sin verksamhet. 10 miljoner till skolan vill partiet använda för mindre barngrupper och ökad vuxennärvaro.

Vänsterpartiets budget landar på ett resultat på tre procent.

Den 12 november ska 2025 års budget beslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!