Rykande åtgång på ovanliga lägenheter

I december ska det vara klart att flytta in i de 58 ungdomslägenheter som Bahcos kontorshus omvandlats till.

Bahcos vita kontorshus har omvandlats till ungdomslägenheter, Johan Jansson och Leif Lind från EHB är nöjda med ombyggnaden.

Bahcos vita kontorshus har omvandlats till ungdomslägenheter, Johan Jansson och Leif Lind från EHB är nöjda med ombyggnaden.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-09-23 06:00

Uthyrningen av lägenheterna har gått bra för Enköpings hyresbostäder, EHB, som äger hela kvarteret Skiftnyckeln där det vita kontorshuset ingår.

–  Det är bara en lägenhet som det inte skrivits kontrakt på. Ett par mindre lokaler i bottenvåningen har inte heller hyresgäst ännu, säger Johan Jansson, fastighetsutvecklingschef vid EHB.

Tillsammans med Leif Lind, projektledare för Skiftnyckeln visar har runt i det tidigare kontorshuset som ännu är en byggarbetsplats, men det mesta i lägenheterna i de fem översta våningsplanen är klart.

–  Eftersom det har varit kontor här så har det blivit lite ovanlig form på en del lägenheter och trapphusen ser inte heller ut som de gör i nybyggda hus, säger Johan Jansson.

Merparten av lägenheterna är ettor med sovalkov, kök och toalett- och duschrum, men på ett par våningsplan finns också några tvårumslägenheter. Hyrorna varierar mellan 5 700 och knappt 7 000 kronor per månad beroende på storlek. För alla gäller att det är en gemensam tvättstuga i bottenplanet.

 – Inga lägenheter har balkonger eftersom exteriören inte fick ändras. I gengäld är det många fönster i alla lägenheter, säger Leif Lind och visar på utsikten in mot centrum. 

En del av utsikten försvinner troligen längre fram när den angränsande tomten som nu används som parkeringsplats bebyggs. Men i början kan de boende se ut över Korsängen, höghusen i centrum och Vårfrukyrkans torn.

En ny hiss har monterats in i det gamla hisschaktet, och de gamla trapporna och trapphusen finns kvar som tidigare, men uppfräschade. Hela taket på kontorshuset har försetts med solceller.

Fortfarande återstår arbete i lägenheter och övriga utrymmen, här och där ligger verktyg och står stegar, skyddspapp ligger kvar på golv, lägenhetsdörrar väntar på att låsen ska monteras. Annat är på plats, som postfacken nere i entréplanet och tidningshållare vid lägenheterna.

 – Vi håller tidsplanen så det blir inflyttning i ungdomslägenheterna i december som utlovats, säger Olle Wallingstam, platschef för NCC, byggentreprenör för hela kvarteret. 

Samtidigt som arbetet med ungdomslägenheterna går in i slutfasen pågår bygget av de nya två- och trevåningshusen som ersätter de tidigare kontorsbyggnaderna. De nya husens fasader är av rött tegel från Haga tegelbruk, så lika de gamla som möjligt. I kvarterets östra del byggs helt nytt, sammanlagt får kvarteret 146 hyreslägenheter när allt är färdigt nästa sommar.  

EHB:s projektledare Leif Lind och fastighetsutvecklingschef Johan Jansson i en av ungdomslägenheterna i Bahcos vita kontorshus.
EHB:s projektledare Leif Lind och fastighetsutvecklingschef Johan Jansson i en av ungdomslägenheterna i Bahcos vita kontorshus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!