Det är revisionsföretaget PwC som i en granskning konstaterar att det förebyggande arbete mot mutor och korruption som Enköpings kommun gör inte är helt ändamålsenligt. De kommunala bolagen Enköpings Hyresbostäder, Ena Energi och Enköpings moderbolag får ytterligare något sämre övergripande betyg; inte ändamålsenligt.
– Även om vi blivit betydligt bättre de senaste åren måste vi förstås åtgärda det som revisorerna påpekar. Så det är positivt att vi fått deras hjälp, säger Peter Book.
Anledningen till granskningen är ett antal avslöjanden om oegentligheter inom den offentliga sektorn som satt fokus på de risker som finns inom offentliga verksamheter. Inledningsvis i rapporten konstaterar PwC att offentliga verksamheter arbetar på uppdrag av medborgarna. För att kunna upprätthålla allmänhetens förtroende är det därför väsentligt att det finns ett tillräckligt och effektivt skydd och en intern kontrollstruktur som ska se till så anställda och förtroendevalda inte kan missbruka sin ställning.
För att ta reda på hur kommunens förebyggande arbete ser ut har revisorerna satt upp fem frågeställningar till de högsta cheferna samt gjort en översiktlig genomgång av kommunens olika styrdokument.
När det gäller de kommunala bolagen visar granskningen att de inte uttryckligen beaktat risken för mutor, korruption, jäv och oegentligheter i sina interna kontrollplaner. De har heller ingen tydlig kanal, exempelvis visselblåsarfunktion, där de anställda kan lämna information om oegentligheter. Inte heller utbildar bolagen de anställda, politikerna eller leverantörerna i dessa frågor. Ena Energi har ingen egen policy eller riktlinjer mot mutor medan EHB tillämpat kommunens gamla riktlinjer.
Kommunstyrelsen och nämnderna uppfyller delvis de fem frågeställningarna. Exempelvis finns kommunövergripande riktlinjer mot korruption, mutor och jäv, men några nämnder beaktar inte dessa risker i sina kontrollplaner och några ser inte till att följa upp att riktlinjerna efterlevs.
Revisorerna rekommenderar nu kommunen att utveckla styrdokumenten, genomföra utbildningar och se till så alla följer upp att riktlinjerna efterlevs. För bolagens del handlar det om att ta fram riskanalyser, åtgärdsplaner, riktlinjer och utbildningar samt se till så de kan erbjuda en visselblåsarfunktion.