Finansieringen av det nya avloppsreningsverket är inte den enda investeringen som VA-avdelningen står inför. Det ska också dras en dricksvattenledning till Västerås samt göras andra investeringar i VA-nätet.
Men, till skillnad från andra investeringar som betalas av alla skattebetalare i kommunen ska dessa investeringar finansieras via vatten- och avloppstaxan. Enkelt uttryckt innebär det att de som kommer att utnyttja anläggningarna är de som får betala. De hushåll på kommunens landsbygd som har egna vatten- och avloppslösningar slipper.
Sedan 2014 har kommunen avsatt pengar för investeringen i reningsverket genom att höja taxorna lite mer än vad som behövts.
Men detta räcker inte på långa vägar för att betala de lån som behöver tas. Och det är driftskostnader som uppstår när lånen ska betalas som nu kommer att slås ut på det så kallade VA-kollektivet.
Enligt den prognos som VA-avdelningen tagit fram för de kommande tio åren behöver taxorna höjas mellan 7 och 16 procent årligen fram till 2029 och åren därefter något mindre.
Detta innebär exempelvis att ett hushåll i en normalvilla, som idag betalar cirka 10 000 om året i VA-avgifter redan om åtta år kommer att ha fått en fördubblad avgift, cirka 20 000 kronor.
Även boende i lägenheter får motsvarande procentuella höjning varje år.
– Taxorna tar kommunfullmäktige beslut om varje år, i samband med nästa års budget. Vatten- och avloppstaxan får inte överskrida det som behövs för att täcka våra nödvändiga kostnader, säger Danielle Littlewood, tillförordnad VA-chef.