Protesterna i Bredsandsskogen öppnar för lösning

Ansvaret för gator och grönytor i Bredsandsskogen skulle kunna bli kommunens. Det framkommer i en ny utredning. Men hur det hela i så fall ska gå till är långt ifrån klarlagt.

I maj protesterade Bredsandsskogsbor vid fullmäktigemötet. Protesterna har nu lett till en öppning.

I maj protesterade Bredsandsskogsbor vid fullmäktigemötet. Protesterna har nu lett till en öppning.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2022-08-28 17:00

Utsikterna om att flytta över det så kallade huvudmannaskapet (det praktiska och ekonomiska ansvaret för gator, belysning, grönytor, lekplatser, avvattning och annat) från de boende i Bredsandsskogen till kommunen verkade för något år sedan vara små. Men den nya utredning öppnar för möjligheten.

Utredningen genomfördes sedan boende i området på olika sätt protesterat mot att tvingas bilda den samfällighet som, enligt nuvarande detaljplan, ska bli huvudman för gator och grönytor.

Det är bland annat mängden fastighetsägare, variationen av bostadsformer och inslag av verksamheter som gör att området nu bedöms uppfylla kriterierna för ha ett kommunalt huvudmannaskap. Förslaget är att politikerna i plan- och exploateringsutskottet (plex) på sitt nästa sammanträde, efter valet, tar ett inriktningsbeslut om att flytta huvudmannaskapet när det är möjligt rent juridiskt.

Proceduren för en sådan förändring är dock invecklad. Enligt utredningen skulle det, i stora drag, innebära att den samfällighetsförening som de boende i området motsätter sig ändå först måste bildas, bli huvudman och ta ansvar för den så kallade gemensamhetsanläggningen. Först därefter kan de ansöka om att en ny detaljplan med kommunen som huvudman tas fram.

I förra veckan informerades politikerna i plex om utredningens innehåll på ett extra sammanträde. 

Anders Wikman (Nystart Enköping), vice ordförande, tyckte dock att det vore en omväg att tvinga de boende att bilda en samfällighetsförening först, om kommunen nu ändå kan tänka sig att ta över. Han föreslog därför att man först utreder om det går att ta en genväg och lösa frågan genom att kommunen tar över direkt från exploatören.

– Mitt förslag antogs och jag hoppas att det visar sig att det går. Skulle det inte fungera, och samfälligheten måste bildas först, ökar osäkerheten för när och om kommun tar över, säger han.

Ordförande Ulrika Ornbrant (C) tycker att det är bra om Wikmans förslag också utreds.

– Det är alltid bra att bredda uppdraget. Vår tanke är ju att ta över men vi måste utreda alla aspekter. Sen betyder inte det att det är så vi kommer att göra. Det kan finnas juridiska hinder.

Ulrika Ornbrant tycker att rättviseaspekten är viktig att ta hänsyn till när man går vidare.

– Så vi inte ställer till det för oss nästa gång vi får ett liknande ärende, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!