Politiker anmäldes för trakasserier – får sitta kvar

Socialdemokraten Sverre Ahlbom får vara kvar i Upplevelsenämnden, trots vittnesmål om kränkningar och påhopp på tjänstemän. Istället ska nu tjänstemännen utbildas i hur de ska bemöta personer som ägnar sig åt härskartekniker.

Nio olika åtgärder ska nu förbättra arbetsmiljön för de anställda på Upplevelseförvaltningen. Exempelvis har tjänstemännen från och med nu rätt att lämna ett möte om de upplever sig kränkta.

Nio olika åtgärder ska nu förbättra arbetsmiljön för de anställda på Upplevelseförvaltningen. Exempelvis har tjänstemännen från och med nu rätt att lämna ett möte om de upplever sig kränkta.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2020-10-25 21:00

– Det är ju skrattretande. Vore det inte bättre att den som använder härskartekniker får lära sig att sluta med det, säger en av de tjänstemän som mått dåligt av nämndpolitikerns utfall och personangrepp.

I slutet på september anmälde Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) sin vice ordförande Sverre Ahlbom, för en lång tids kränkningar. Förutom hon själv hade också flera tjänstemän drabbats. Droppen kom när Sverre Ahlbom om en tjänsteman sa" hon ska vara tyst och ligga plats i korgen". 

Den 8 oktober genomförde förvaltningschefen Jonas Nyström en så kallad psykosocial skyddsrond på förvaltningen och ett 15-tal tjänstemän deltog och berättade om sina upplevelser. De vittnade om oro och stark anspänning inför nämndmötena och att de fått utstå härskartekniker, kränkningar, ifrågasättande, personangrepp samt ett destruktivt ledarskap. Deras upplevelser var så dåliga att de till och med framförde önskemål om att på framtida nämndmöten ha med sig nån form av "vakt" i form av kommunalråden Jesper Englundh (S) eller Ingvar Smedlund (M).

"Undermålig psykosocial arbetsmiljö" konstaterade förvaltningschefen och HR-konsulten som deltog i ronden och utifrån denna har sedan en åtgärdsplan tagits fram med hjälp av bland andra HR-chefen.

Nio olika åtgärder ska nu förbättra arbetsmiljön för de anställda. Exempelvis har tjänstemännen från och med nu rätt att lämna ett möte om de upplever sig kränkta. På mötena ska det finnas en utomstående person med, dock ingen av kommunalråden utan ett skyddsombud, fackrepresentant eller HR-konsult. Och så ska tjänstemännen utbildas i bemötande av härskartekniker.

Hur tänkte ni där? 

– Härskartekniker möter vi överallt. En sån utbildning ger medarbetarna bra verktyg, säger förvaltningschefen Jonas Nyström, som är den som ansvarat för skyddsronden.

Förtroendevalda politiker är inte anställda av kommunen och omfattas därför inte av samma regler som de anställda. Åtgärderna mot politikerna är därför formulerade som olika typer av utbildningsinsatser. Och det är inte bara Sverre Ahlbom som ska utbildas för att den psykosociala arbetsmiljön ska förbättras. 

– Även om de anställdas obehag är kopplat till en person så har vi valt att inte peka ut någon särskild utan att genomföra utbildningarna för alla politiker. Jag är nöjd med åtgärdsplanen och det är bra att vi är överens om att skapa förändringar så att vi kan gå vidare, säger Jonas Nyström.

Inom Socialdemokraterna har man valt att ställa sig bakom Sverre Ahlbom. "Partiet har haft en intern process och den har betonat sitt fulla förtroende för Sverre och att han kommer att vara kvar i upplevelsenämnden", skriver Jesper Englundh i ett sms till EP. 

Finanskommunalrådet Ingvar Smedlund (M) tycker att det är anmärkningsvärt att (S) inte tar avstånd från Sverre Ahlboms uppförande. 

– Är ett sånt här beteende i linje med deras värdegrund? Konstigt, tycker han.

Hypotetiskt - hur hade (M) gjort i en liknande situation?

– Den personen hade inte fått sitta kvar. Det går ju inte, det bryter ju mot de uppföranderegler som vi kom överens om i början av den här mandatperioden, säger han.

Enligt Ingvar Smedlund pågår ingen annan aktivitet inom kommunen med anledning av det som hänt. 

Sverre Ahlbom har tidigare sagt till EP att han inte anser att han kränker någon.

Kommunala nämnder

Kommunen styrs av politiker i ett antal nämnder med ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare.

De flesta nämnder har egna förvaltningar där tjänstemännen arbetar.

Tjänstemännen deltar ibland på politikernas sammanträden för att berätta om aktuella ärenden och presentera de förslag som de tagit fram, och som politikerna ska ta beslut om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!