Placeringen av badet orsak till högre byggkostnader

Pepparotsbadets placering i Enköping är den största orsaken till att projektet inte höll budgeten. Ändå blev det billigare än vad som beräknats.

Slutredovisningen av Pepparrotsbadet är klar och visar att det blev 27,5 miljoner dyrare än beräknat.

Slutredovisningen av Pepparrotsbadet är klar och visar att det blev 27,5 miljoner dyrare än beräknat.

Foto: Håkan Wikström

Enköpings kommun2023-11-28 05:00

Det framkommer i den så kallade slutredovisning som nu gjorts av bygget till kommunens tekniska nämnd.

Slutsatsen är att placeringen av badet på marken intill Skvalbäcken är den största orsaken till att projektet inte höll budgeten. Av redovisningen framgår att budgeten på 380 miljoner kronor överskreds med 27,5 miljoner. Den kostnaden för att bygga anläggningen blev 407,5 miljoner. 

Överskridandet till trots är projektledaren Rickard Westlöf ändå nöjd.

– Det är ett väldigt bra pris för ett bad med den här kvaliteten. Vi har byggt det för 38 800 kronor per kvadratmeter, redan 2014 räknade dåvarande SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) med att det skulle kunna kosta upp till 40 000 kronor per kvadrat, säger han.

Tidigare har dock beräkningar gjorts på att den totala investeringskostnaden skulle bli uppåt 421 miljoner, alltså 41 miljoner över budget. Det var en prognos som man nu kunnat skriva ner, enligt Rickard Westlöf.

Men sett till kommunens totala kostnad för badet finns ytterligare några poster som Rickard Westlöf förklarar inte ska räknas in i själva investeringen. 6,5 miljoner kostade det att åtgärda de skador som uppstod när vatten trängde in i källaren och elcentralen. Utöver det kostade inventarierna 10 miljoner. 

– Kostnader för skadorna räknas inte som värdehöjande och ska därför inte ligga med i investeringen, de har vi istället tagit direkt på tekniska nämndens resultat. Inventariekostnaden hamnar också vid sidan av, hos upplevelsenämnden, säger han.

Rickard Westlöf tror att huvudorsaken till budgetöverskridandet var att man bestämde sig för placering, budget och genomförande innan man utrett platsens komplexitet, med närheten till bäcken.

– Jag vet inte varför det blev så. Projektet flyttades mellan fastighetsavdelningen och kommunledningsförvaltningen och vi var inte med i de turerna. Det kan ha påverkat men samtidigt är det svårt att säga eftersom vi hamnade inom SKL:s marginal, säger han.

Sedan anläggningen togs i bruk har man konstaterat att målet om 220 000 besök per år uppnåddes 2022 och förväntas stiga till 280 000 i år. Likaså har målet om en låg energiförbrukning uppnåtts. De beräknade 463 kilowattimmarna per kvadratmeter och år ligger nu på 350, något som gjort att energikostnaden blivit 1,4 miljoner lägre per år än man trott från början.

– Vi kommer att kunna sänka ännu mer, vi använder inte systemen fullt ut ännu, säger Rickard Westlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!