Peter jobbar mot knarket på våra gator

Narkotika används av folk i alla åldrar. "Det finns all sorts narkotika i Enköping", säger narkotikapolisen Peter.

Peter heter egentligen något annat och är narkotikapolis i lokalpolisområdet.

Peter heter egentligen något annat och är narkotikapolis i lokalpolisområdet.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-12-21 07:03

Polisens vardag

Tidningen har träffat narkotikapolisen Peter, som egentligen heter något annat.

Det är när han kan få någon att sluta använda narkotika som jobbet verkligen känns meningsfullt.

– Drogmissbruk skadar inte bara en själv. Det skadar även folk runt omkring. Det skadar vänner. Det skadar familj. Det skadar arbetskamrater, säger Peter.

Han arbetar i en grupp med områdespoliser som är inriktade mot narkotikabrottslighet i alla led i lokalpolisområdet. Merparten av personerna som han kommer i kontakt med i sitt yrke är brukare.

– Många av dem finansierar sitt eget missbruk genom att sälja, berättar han.

Gruppen jobbar dels med tips som man får in, men också med uppsökande kontroller av personer på olika platser.

– Vi försöker även jobba med unga när de är på väg in i missbruk. Vi kan söka upp dem i deras hemmiljö och även ha samtal med deras föräldrar.

– Är man ung är chansen större att man tar till sig av ett möte med polisen. Det kan vara ett uppvaknande och kan få dem att förstå vad konsekvenserna kan bli av ett fortsatt bruk.

Hur vanligt är narkotika i Enköping?

– I Enköping är närheten till större städer en nackdel. Det finns alla sorts narkotika i Enköping och det finns missbrukare som är allt från unga personer till äldre.

Peter ser att bruket av narkotika är utbrett. Allt från cannabis (den i särklass vanligaste drogen) till heroin och fentanyl används.

Utöver cannabis hör narkotikaklassade läkemedel till de vanligaste drogerna.

– Tramadol har varit en populär drog, framförallt bland många unga.

Kokain har gått från att ha varit en utpräglad festdrog till att ha blivit betydligt vanligare, i synnerhet bland yngre.

– Nu låter allt det här kanske illa, men Enköping är ändå en väldigt trygg stad att bo i.

Peters råd till föräldrar är att vara uppmärksamma om deras ungdomar ändrar beteende, om de missköter skolan, är ute sent om nätterna eller andra beteendeförändringar.

– Man ska försöka ha en dialog och prata om de här sakerna. Visa att man bryr sig.

 Internet gör droger lättillgängliga.  Där tror Peter att det finns ett stort mörkertal, helt enkelt för att det kan vara lättare att hålla på och köpa droger på nätet utan att omgivningen eller polisen uppmärksammar det.

Vad är viktigast i ditt jobb?

– Det viktigaste är de samtal vi för med personer där vi känner att vi når fram. Oftast är det lättare att nå fram till unga, som precis har börjat, eller till äldre som är less på baksidan av bruket.

Vad skulle hända om narkotikabruk legaliserades?

– Jag tror inte att det skulle vara speciellt positivt att legalisera narkotika. Jag tror att det finns för många negativa konsekvenser av bruket.

– Jag ser baksidan av hur folk har det som har hamnat på den här vägen. Jag är även medveten om hur starkt suget är och hur svårt det är att ta sig ur det.

Peter talar om att det krävs insatser från hela samhällets sida för att hjälpa folk ur missbruk.

– Tyvärr är det ofta lite sent när vi i polisen väl gör insatser. I många fall skulle man önska att de fick hjälp tidigare.

Varför ville du bli polis?

– Jag tycker om att jobba med människor. Inom polisen har man verkligen möjlighet att jobba med människor.

Hur ser du på riskerna med jobbet?

– Det finns alltid risker med polisyrket. Vi träffar personer som lider av psykisk ohälsa och är i miljöer där man hanterar en hel del vapen. Det händer att vi till och från omhändertar skjutvapen.

Narkotikabrott

Det är olagligt att sälja, framställa, köpa, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är dessutom olagligt att förmedla kontakt mellan säljare och köpare.

Straffet för narkotikabrott kan bli upp till tio års fängelse. För synnerligen grovt narkotikabrott eller narkotikasmuggling är fängelsestraffet mellan sex och tio år.

Grovt narkotikabrott eller smuggling ger fängelse i två till sju år.

Narkotikabrott av normalgraden ger fängelse på mellan sex månader och tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!