– Nej, i den senaste forskningen finns inget som visar att det är farligare att gå över gatan på ett övergångsställe än att gå där det inte är något, säger park- och gatuchefen Jörgen Wihlner.
Det var när den så kallade Zebralagen infördes år 2000 som Enköpings kommun började ta bort de obevakade övergångsställena på stadens gator. Man hade konstaterat att lagen, som innebär att fordon har väjningsplikt gentemot gående på obevakade övergångsställen, bara följdes till viss del. Samtidigt kom forskningsrön fram till att många olyckor trots allt skedde på övergångsställen.
"Falsk säkerhet", menade därför gatukontoret och tog bort ett 80-tal övergångsställen de närmaste åren efter millennieskiftet.
Bara på hårt trafikerade gator där fotgängarna riskerade att bli stående en längre tid fick de vita strecken vara kvar.
Många Enköpingsbor har aldrig förstått det motsägelsefulla i att det skulle vara säkrare att korsa en gata utan övergångsställe. Genom åren har röster höjts för att kommunen ska återinföra övergångsställena och de senaste åren har detta också börjat ske. Kungsgatan, Torggatan och Mästergatan är sådana platser. Och fler kommer det att bli, successivt, enligt gatuchefen.
– Vi utreder detta nu, och jobbar med att ta fram en önskelista där vi pekar ut olika platser. Det är platser där vi tycker att det körs för fort så det blir övergångsställen i kombination med andra hastighetsdämpande åtgärder, säger han.