Otäcka sår - en lockelse för lediga barn

Make up-artisten Malin Nestor ledde "sårverkstäder" under höstlovet.

Arvid Vaernholt lämnade "sårverkstan" med både sår och  blåmärke på armen.

Arvid Vaernholt lämnade "sårverkstan" med både sår och blåmärke på armen.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-10-31 10:41

Med lager av toapapper och latex som underlag, sax och färg har otäcka sår i långa banor tillverkats på biblioteken runt om i kommunen under höstlovet.

Grete Vaernholt fick det första såret när make up-artisten Malin Nestor öppnade samlingsrummet i Enköpings bibliotek på tisdagen och de första höstlovslediga barnen satt sig tillrätta i väntan på att få lära sig göra riktigt otäcka sår att skrämmas med under halloween.

– Det är jättekul att få lära sig, och det ser riktigt otäckt ut också, eller hur? säger Grete Vaernholt och håller fram handryggen med vad som ser ut som ett kulhål med fransiga svartbrända kanter och blod runt omkring.

Intill sitter hennes tvillingsyster Lilly och lillebror Arvid, båda med präktiga blåmärken på händer och armar, men också med början av sårskador. De väntar på att latexen ska torka innan det går att klippa upp den och ta itu med att lägga på färger.

Esther och Agnes Taavo har börjat måla sina "såriga" händer, djupt koncentrerade med små svampar och tops att applicera svart, rött och gult som gör den  beiga latexen gruvligt sårlik.

–  Man kan sätta dit häftklamrar också, eller tråd som ser ut som stygn, säger Malin Nestor.

–  Korsstygn? säger Helena Gille, en av de närvarande bibliotekarierna, och ett stilla fniss breder ut sig bland barn och vuxna, men nål och tråd hämtas och Meriam Rezej får sitt "sår" sytt.

Malin Nestor fick förstås frågor om sitt arbete, och kunde berätta att hon sminkar såväl teater- som filmskådespelare, bland annat till Beck-filmerna.

Meriam Rezej fick hjälp att sy såret på handloven av bibliotekarien Helena Gille som tyckte latexen var obehagligt seg att trä nålen igenom.
Meriam Rezej fick hjälp att sy såret på handloven av bibliotekarien Helena Gille som tyckte latexen var obehagligt seg att trä nålen igenom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!