Oppositionen vill satsa stort på barn och unga

De tre oppositionspartierna tycker att sexpartistyret ger för lite pengar till skolan och vården. I sina budgetalternativ för 2024 lägger de själva många fler miljoner på dessa områden. Skattehöjning är ett av partiernas lösning för att få ihop ekonomin.

Satsa pengar på barnen. Det vill de tre oppositionspartierna i sina skuggbudgetar.

Satsa pengar på barnen. Det vill de tre oppositionspartierna i sina skuggbudgetar.

Foto: Alexander Olivera/TT

Enköpings kommun2023-10-24 05:00

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är alla överens om att såväl skola som vård och omsorg får för lite pengar i sexpartistyrets budgetförslag.

Socialdemokraterna har plussat på dessa två områden med närmare tio miljoner kronor, Vänsterpartiet lägger närmare 20 miljoner mer och Sverigedemokraterna drygt sex miljoner mer. 

Socialdemokraterna betonar vikten av en trygg skoldag och en meningsfull fritid för eleverna och vill bland annat införa avgiftsfria frukostar till alla grund- och gymnasieelever. För barn i utsatta områden vill man erbjuda fritids även om barnens föräldrar är föräldralediga, sjukskrivna eller arbetslösa. Partiet vill också öppna fritidsgårdar i Örsundsbro och Grillby. För hemtjänstens del vill (S) satsa pengar på att vårdtagarna inte ska behöva ha så många olika anställda som kommer till deras hem för att hjälpa dem och när det gäller det förebyggande arbetet vill partiet återinrätta träffpunkterna på kommunala boenden.

Vänsterpartiet lägger omkring 12 miljoner mer på barnen, även de vill ha fritidsgårdar på fler ställen men också fler idrottsanläggningar i hela kommunen. Partiet menar att en välfungerande förskola och skola är grunden till barnens framtid och man vill satsa på mindre barngrupper och mer personal.

I vården vill (V) att alla tillsvidareanställda erbjuds heltidsarbete och att det görs en extra lönesatsning på personalen. Att återinföra träffpunkter för de äldre på olika ställen i tätorten står också på partiets att-göra-lista.

Sverigedemokraterna betonar i sitt budgetförslag vikten av att kommunen koncentrerar sig på kärnverksamheterna välfärd, skola och omsorg innan det görs satsningar på exempelvis hemspråksundervisning och konstprojekt vid nybyggnationer.

Inom vården vill partiet bland annat införa språk- och läskrav hos de anställda, minska användandet av inhyrd personal och se till så att delade turer inte förkommer. 

I skolan vill (SD) minska antalet elever i klasserna, flytta störande och svårhanterliga elever till specialklasser, ta bort hemspråksundervisningen för elever med annat modersmål och satsa resurser på högpresterande elever.

För att finansiera de extra satsningarna har de tre oppositionspartierna olika lösningar.

I sexpartistyrets förslag finns en post på 11 miljoner för digitalisering. Socialdemokraterna nöjer sig med 4 miljoner till detta och lägger övriga pengar på sitt förslag istället.

Vänsterpartiets finansiering sker dels genom en skattehöjning, från 21,34 kronor per hundralapp till 22 kronor, vilket skulle ge 66 miljoner mer i kassan. En sänkning av politikerarvodena med 28 procent skulle ge en besparing på 4,6 miljoner per år, skriver partiet i sitt förslag. 

Vänsterpartiet tycker att sexpartistyrets förslag om ett resultatmål på 1 procent är för lite och vill dubbla det. Att bara avsätta 34 miljoner skulle innebära att kommunen måste låna till alla sina investeringar, vilket partiet menar är en för låg summa.

Sverigedemokraternas förslag till finansiering är bland annat att kommunen inte avsätter 70 miljoner till markinköp, att klimatbudgeten avvecklas, att summan till konstprojekt halveras.

Den 13 november ska politikerna i kommunfullmäktige ta beslut om budgeten för nästa år.

Sexpartistyrets förslag

Kommunstyrelsen 204 miljoner

Miljö- och byggnadsnämnden 25 miljoner

Socialnämnden 278 miljoner

Tekniska nämnden 169 miljoner

Upplevelsenämnden 166 miljoner

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 1437 miljoner

Vård- och omsorgsnämnden 1045 miljoner

Kommunfullmäktige och revision 13 miljoner

Valnämnd 2 miljoner

Överförmyndarverksamhet 5 miljoner

Räddningstjänst 48 miljoner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!