– Kommunen har ägt den här marken sedan 1917. På 60- och 70-talet var det industrier här och på den tiden tänkte ingen på miljön, man varken visste eller brydde sig om såna saker och nu får vi städa upp, säger Rickard Westlöf, projektchef på kommunens fastighetsavdelning.
Efter en första geoteknisk undersökning stod det klart att det fanns oljeföroreningar i marken och man uppskattade då att saneringen av dessa skulle kosta sju miljoner. Men när schaktningen påbörjades och man kom ner någon meter under markytan visade det sig vara mycket värre än så.
Gamla ledningar med asbest omkring, så kallad sulfidlera och många andra föroreningar som härstammar från industrierna som funnits i området dök upp och med dem kravet på sanering.
– Tyvärr blev det mer omfattande än vi kunde ana. Nu uppskattar vi att den totala kostnaden för saneringen hamnar på 24 miljoner, säger Rickard Westlöf.
Vad är det som kostar så mycket?
– Hanteringen av materialet. Främst deponi av leran och destruktion av vissa delar. Men det tar också tid att sortera materialet eftersom man inte kan slänga allt i en container.
Föroreningarna var spridda över området som nu håller på att bebyggas. Rickard Westlöf berättar att saneringsarbetet tog ett tag men att bygget nu kommit ifatt och att arbetet därför inte försenat projektet.
– Sånt här är svårt att förutse. Det är tråkigt när det händer men nu vet vi i alla fall att marken under nya gymnasiet är ren, säger han.