Fem län ingår i projektet och de mest olycksdrabbade sträckorna i området kommer att gås igenom
– När vi bestämt prioriteringen av sträckorna ska vi besluta vad vi ska göra, det kan finnas relativt enkla åtgärder som kan sättas in snabbt, säger Mikael Alm, projektledare vid Trafikverket.
I södra delarna av Uppsala län är det framför allt riksväg 55 mellan Uppsala och Märsön söder om Enköping som är hårt drabbad av viltolyckor. Främst sträckan från Enköping över Svinnegarn till Märsön.
Enligt statistik från Nationella viltolycksrådet har det inträffat omkring 400 polisrapporterade viltolyckor på sträckan Enköping-Märsön de senaste fem åren. Bara i år har det hittills inträffat närmare 70 olyckor. Det är främst olyckor med rådjur, hjort och vildsvin.
Även riksväg 55 norr om Enköping är hårt drabbad. De senaste fem åren har det enligt statistiken inträffat 137 viltolyckor mellan Enköping och Litslena och 159 olyckor mellan Litslena och Säva, främst rådjursolyckor.
Redan för fem år sedan efterlyste polisen inom Nationella viltolycksrådet insatser för att minska antalet viltolyckor. Bland annat föreslogs siktröjning och översyn av användningen av viltstängsel.
Men speciellt mycket har inte hänt kring Enköping sedan dess.
– Tyvärr finns det alltid vägsträckor som är värre utsatta så var insatserna görs vet vi ännu inte. 55:an söderut kommer även att skyltas om till 80 då den inte är mötesfri och vi hoppas att det får en viss inverkan, säger Mikael Alm.
Norr om Enköping ska 55:an byggas om till mötesfri landsväg och då ingår viltstängsel troligen i konceptet.
Viltåtgärder är till stor del en kostnadsfråga. Då viltolyckorna tidigare klassats som säkerhetsarbete har budgeten varit begränsad. Däremot finns pengar för miljöåtgärder som kan vara en möjlighet att utnyttja i projektet.
Även andra vägar i området är drabbade. På riksväg 70 mellan Enköping och Fjärdhundra rapporterades 190 viltolyckor under de senaste fem åren och på sträckan Enköping-Hummelsta-Sagån 95 viltolyckor.
Att något måste göras åt det stora antalet olyckor är uppenbart.
– Vi kan inte vänta och se och hoppas på att det blir bättre, det blir bara sämre. Viltolyckorna minskar inte, snarare tvärtom, säger Mikael Alm.
Tidigast 2021 tror han att arbetet med konkreta åtgärder på de sträckor som väljs ut kan vara igång.