Kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd har ökat markant enligt Sveriges kommuner och Landsting (SKL). Det senaste kvartalet med i snitt nio procent.
I en intervju i Dagens Nyheter uppger SKL att ökningen av försörjningsstöd helt beror på de neddragningar som gjorts vid Arbetsförmedlingen.
I Enköping stängde Arbetsförmedlingen för personliga besök under sommaren och kunderna hänvisades till digital service eller till kontoret i Uppsala.
Efter det märkte socialtjänsten att ansökningarna om ersättning för resekostnader vid besök på Arbetsförmedlingen i Uppsala eller Västerås ökade, vilket EP skrivit om tidigare.
– Vi ser en ökning av bistånden i den senaste månadsrapporten men om den är kopplad till Arbetsförmedlingen är för tidigt att säga, säger Elisabeth Kantor, socialchef vid Enköpings kommun.
Den stora utmaningen ligger i de personer som kommit till Sverige och efter etableringsfasen inte kommer ut i sysselsättning.
– Vi har en lägre arbetslöshet än många andra kommuner i landet men det är samma varningsflaggor som gäller för oss. Etableringen är en punkt som vi har särskild koll på. Det pågår en diskussion nationellt om var ansvaret för detta ligger, på kommunerna eller staten, säger Elisabeth Kantor.
Ökningen av försörjningsstöd följs noga av förvaltningen inför årsbokslutet.
– Det är röda siffror i budgeten men det är inte dramatiskt, det ligger inom prognosen för året, säger Elisabeth Kantor.
I oktober låg prognosen för årsbudgeten för socialnämnden på 198,8 miljoner kronor, minus 1,2 miljoner.