Det är inte första gången kommunen gått in och satt ner foten bland odlingslotterna. För ett antal år sedan var situationen den samma som nu – odlarna hade inte hållit sig till reglerna utan byggt för stort. Då rev kommunen bort allt.
Nu kan det vara dags igen. Efter klagomål i våras har inspektioner gjorts i området och man har hittat små hus, altaner, inmurade grillar, möbler och annat som inte får finnas enligt den detaljplan som styr.
– Nu är vi jätterädda att vi ska förlora kolonilotterna och tvingas betala för kommunens sanering, säger Lena Nolvi och Hasse Lindgren, två av medlemmarna i Buskvretens koloniförening.
För alla missköter sig inte. På vissa lotter finns bara det som är tillåtet, till exempel växthus, skärmtak, redskapsbod och vindskydd.
Lena och Hasse berättar att de som följer reglerna försöker få de övriga att förstå allvaret.
– Hela sommaren har gått åt till att förklara men vi når inte fram, säger de.
Språkförbistring i kombination med nonchalans mot reglerna menar de är anledningen till att situationen nu ställts på sin spets.
– Det är så tråkigt att vi inte ska kunna hjälpas åt och ha ett fint område här som alla kan njuta av, säger de.
Föreningens ordförande Morris Doham har själv otillåtna byggnader på sin lott. Men sedan kommunens representanter inspekterade för drygt en vecka sedan har han börjat riva dessa.
– Jag vill ju vara kvar. Jag ska försöka prata med folk, svarar han på EP:s fråga vad han som ordförande gör för att förhindra att kommunen lägger ner hela området.
En person som EP talar med berättar att hon håller på att lägga ner sin lott och säga upp sitt medlemsskap, trots att odlingen betytt mycket för henne.
– Men det är inte trivsamt när 75 procent av medlemmarna gör precis som de vill, säger hon.
Lena Nolvi och Hasse Lindgren funderar på hur länge de ska våga ha is i magen.
– Man hoppas ju in i det längsta att folk ska ta bort sina otillåtna byggen men gör de inte det vill vi ju vara borta härifrån innan kommunen kommer och river. Vi har ingen lust att vara med och bekosta saneringen, säger de.
Från kommunens sida kommer man att förelägga föreningen att ta bort de stora byggena.
– När de får föreläggandet har de sex månader på sig. Har inget hänt då kan vi gå in och ta bort allt, säger byggchefen Christina Gortcheva.