Nu ska polisen rycka ut på hjärtstopp

Bli inte förvånad om polisen anländer före ambulansen vid larm om hjärtstopp. Från och med tisdag åker polis ut på sådana larm.

Daniel Hwass med en hjärtstartare av det slag som polisen nu utrustas med i lokalpolisområdet.

Daniel Hwass med en hjärtstartare av det slag som polisen nu utrustas med i lokalpolisområdet.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-09-29 07:00

Vid plötsligt hjärtstopp är verkligen sekunderna och minuterna livsviktiga. Det gäller att snabbt larma 112, ge kompressioner och i bästa fall, om en hjärtstartare finns till hands, även få i gång hjärtat igen.

Nu tillkommer ytterligare en resurs som kan rädda liv vid sådana tillfällen.

Från och med 1 oktober kommer nämligen polisen i lokalpolisområdet, i vilket Enköping, Håbo och halva Heby ingår, att åka ut på larm om hjärtstopp. Samtidigt införs samma sak i Norduppland. Alla poliser i yttre tjänst har utbildats till detta.

I Uppsala har polisen åkt ut på hjärtstopp sedan 20 december 2018, efter ett initiativ av polisassistent Daniel Hwass, som är regionansvarig för införandet av hjärtstartarverksamheten inom polisen.

– Har vi en tillgänglig resurs och resursen har en hjärtstartare i bilen åker vi på larmet, förklarar Daniel Hwass.

Av utbildningsskäl åker dock polisen ännu inte ut på larm där personen med hjärtstopp är under åtta år gammal.  

I Uppsala finns hjärtstartare till åtta polisbilar. I lokalpolisområde Enköping-Håbo kommer det att finnas två hjärtstartare.

I Stockholm har polisen åkt ut på hjärtstopp tillsammans med ambulans och räddningstjänst sedan 2007. Sedan dess har överlevnaden i fall av plötsligt hjärtstopp ökat mycket.

2005 var överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljö 4 procent i Stockholm. 2017 hade den stigit till 11 procent.

Framgången med Stockholmsprojektet ledde till ett beslut av Noa, polisens nationella operativa avdelning, om att modellen ska införas i hela Sverige.

Erfarenheterna från Uppsala är också mycket goda. Polisen har hittills åkt ut på 41 larm om misstänkt hjärtstopp.

– På de 41 larmen har polisen varit först på plats i 30 procent av fallen. Genomsnittstiden från larm tills man har varit på plats ligger på fyra och en halv minut.

Ett skäl till att polis kan vara snabbare på plats än till och med ambulans är att polisbilen ofta redan är ute och rullar på vägarna.  

– Man ska inte bli förvånad eller rädd om det kommer polis när man har larmat 112 vid ett hjärtstopp.

Hittills har minst ett liv räddats av polis sedan utbildningen i HLR (hjärt- och lungräddning) och hjärtstartare infördes i Uppsala.

– Jag har hört från ett ärende att personalen genom den kunskap de fått har kunnat rädda en ung flicka, berättar Daniel Hwass. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!