Nu ska kransorterna ta större plats

Enköpings översiktsplan ska uppdateras, och kransorters och landsbygdens utveckling kommer att ges särskild uppmärksamhet.

Hur Grillby och övriga kransorter ska utvecklas kommer att ges större utrymme när översiktsplanen nu revideras.

Hur Grillby och övriga kransorter ska utvecklas kommer att ges större utrymme när översiktsplanen nu revideras.

Foto: Maria Hedenlund /arkiv

Enköpings kommun2019-10-18 17:00

Kommuners översiktsplaner ska enligt lag vara aktuella och ses över en gång under varje mandatperiod. Den nu gällande planen antogs 2014, med sikte på mark- och vattenanvändning och hur bebyggelse ska utvecklas och bevaras runt om i kommunen fram till 2030.

Arbetet med revidering av planen började i våras då samtliga förvaltningar lämnade synpunkter på vad en reviderad plan bör innehålla. 

Det är inte minst kransorternas del av översiktsplanen som bör utökas, gamla fördjupade översiktsplaner för Grillby, Örsundsbro och Hummelsta behöver uppdateras och markanvändningskartor aktualiseras där och i övriga kransorter. I tjänstemannaförslaget för inriktning på aktualitetsprövningen, poängteras också behovet av en fortsatt dialog utifrån de ortsanalyser som gjordes i kransorterna 2014-2016.

Men planeringen måste också ta hänsyn till att såväl skolor som förskolor och vatten- och avloppsnäten i kommunen lider av kapacitetsbrist. Det påverkar hur mycket och i vilken takt kransorter bör växa för att investeringar i skolor och vatten- och avlopp ska löna sig. En ny VA-plan bör tas fram parallellt med planarbetet.

I den nuvarande översiktsplanen pekas sex så kallade vindbruksområden ut där det anses att vindkraftverk högre än 100 meter kan placeras. Man konstaterar nu att trots grundliga analyser har ingen nämnvärd etablering av vindkraft skett. Förslaget är att vindkraft ges mindre utrymme i den plan som kan vara färdig antas hösten 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!