– Sen tar saneringen omkring ett år. Då kommer hela området att vara täckt med nån form av isolerande material, säger projektledaren Sebastian Agerberg, och pekar ut över platsen där kemtvätten en gång låg och där det också är konstaterat att större delen av föroreningarna finns.
Ända sedan förhöjda halter av klorerade lösningsmedel upptäcktes i Munksundskällans vattentäkt 2004 har olika utredningar genomförts. Först 2006 kom man fram till att det var kemtvätten vid Salatullen som var orsaken till spridningen av tetrakloreten (också kallat perkloretylen), PCE, i grundvattnet i Enköpingsåsen.
I dagarna kom en ny rapport där teknikkonsultföretaget Geosigma på kommunens uppdrag pekar ut området som ska saneras och föreslår hur detta ska gå till. Enligt företaget ska jorden schaktas bort på vissa mindre områden men på större delen av fastigheten, som ligger öster om Salavägen, söder om Östra Järnvägsgatan och norr om järnvägen, ska så kallad termisk avdrivning användas.
– Koncentrationen är ju mångtusenfalt gånger större i jorden än i vattnet. Så för att minska spridningen i grundvattnet med 90 procent behöver föroreningsmängden i jorden minska med cirka 99 procent, förklarar Sebastian Agerberg.
Enkelt förklarat innebär termisk behandling att jorden som ska saneras värms upp till 90-100 grader. Vid den temperaturen förångas de flyktiga föroreningarna och kan sugas upp och efterbehandlas. För att värma 20 000 kubikmeter jord krävs avancerad utrustning som för in värme genom en mängd borrade brunnar i jorden. Och för att värmen inte ska försvinna upp i luften måste marken isoleras.
Mängden PCE som finns i detta område är beräknat till mellan 700 och 1500 kilo. I delar av området har föroreningen spridits till de djupaste jordlagren på 13 meters djup.
Målen med saneringen är i första hand tre; att det ska fortsätta gå att använda grundvattnet till dricksvatten, att området på och runt fastigheten i framtiden ska kunna användas för exempelvis industri och handel utan restriktioner och att boende i närheten inte ska exponeras för skadliga PCE-halter.
Som EP berättat tidigare beräknas saneringsarbetet kosta 66 miljoner kronor. Kommunen räknar med att staten, i form av Naturvårdsverket, kommer att stå för finansieringen.