Nu siktar Bresse camping mot fyra stjärnor

Den första sommarsäsongen har lärt Enköpings kommun en hel del om att driva camping i egen regi. Till nästa år kan gästerna vänta sig både en fräschare anläggning. Och lägre priser.

"Vi överlevde första säsongen", konstaterar enhetschefen Martina Nordin Löfgren och teamledaren Kenneth Svensson som drivit Bredsands camping tillsammans med åtta säsongsanställda och fem feriearbetare åt gången.

"Vi överlevde första säsongen", konstaterar enhetschefen Martina Nordin Löfgren och teamledaren Kenneth Svensson som drivit Bredsands camping tillsammans med åtta säsongsanställda och fem feriearbetare åt gången.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2023-10-23 05:00

– Vi siktar mot att så småningom bli en fyrstjärnig camping, säger enhetschefen Martina Nordin Lövgren.

Det är en klar höstdag i oktober och lugnet ligger över såväl camping- som vandrarhemsområdet och stugorna. En och annan vintercampare hänger i men många av de uppställda husvagnarna bebos av hantverkare som är på jobb i Enköping.

Mellan husen hörs hammarslag och borrmaskiner. Kommunens servicepool och YH-utbildningen är på plats och fixar. När nästa säsong inleds ska mycket vara bättre än det varit. Exempelvis ska restaurangen renoveras och man hoppas kunna lägga ut driften av den på entreprenad.

– I sommar har vi ju haft en foodtruck och det har fungerat bra. Men en restaurang ger oss en helt annan standard och det blir attraktivt även för andra än dem som campar, säger Martina Nordin Lövgren.

Den första maj tog Enköpings kommun över driften av campingen från First Camp. De två första månaderna var beläggningen omkring 75 procent. Under det regniga juli minskade intresset att campa eller bo på vandrarhem i Bresse till 20-30 procent. Augusti såg något bättre ut, 50-60 procents beläggning.

– Juli var ju tufft för alla campare, säger Kenneth Svensson, teamledare.

Båda är ändå nöjda överlag. Att driva en campingplats för en kommun är inte detsamma som för ett privat företag, understryker de.

– När vi började tog vi också över First Camps prislista, det var lättast så. Som privat företag kunde de dock jobba med rörliga priser och exempelvis sänka priset en dag som det spöregnar. Så kan ju inte en kommun göra, därför måste vi nu göra en del justeringar för att få ett slags medelpris, säger Martina Nordin Lövgren.

Exempelvis är förslaget att 9-metersplatserna inte längre kommer att kosta 700 kronor per dygn utan 475. Fler priser kommer att justeras, en del uppåt och den del neråt. Kommunen får inte konkurrera med privata campingmarknaden och alltså inte vara billigare än den.

För att få vägledning har man haft kontakt med exempelvis Hallstahammars kommun, som drivit Skansö camping sedan 1969.

– Nu får vi en kommunvänlig prislista, säger Martina Nordin Lövgren.

Enköpings kommun har ägt campinganläggningen hela tiden men när First camp tog över driften 2012 var intentionen att de skulle få till ett tomträttsavtal. Detta lyckades aldrig och i början av 2023 tröttnade bolaget på att ha ettåriga avtal och avbröt i förtid. Enköpings kommun hade då bara några månader på sig att få till en lösning. I februari meddelades det att kommunen skulle driva campingen själv, även fortsättningsvis.

Martina Nordin Lövgren och Kenneth Svensson tycker att lösningen är bra.

– Vi jobbar ju för hela Enköping. Vi samarbetar med näringslivet, vi ger utflyktstips. Vi är som en liten turistbyrå kan man säga.

Att renovera upp anläggningen är en viktig del menar båda. Ett utegym och äventyrsgolf har redan anlagts, den sluttande marken på campingområdet har jämnats ut, en återvinningsstation har byggts, det har grävts för fiber och nyckelfria dörrsystem. Just nu byggs säkra trappor i området och i stugorna och vandrarhemmet har det också fräschats upp. Laservapnet för att få bort kanadagässen från stranden är också en del av satsningen, som man hoppas ska bli lyckosam.

– Men vi har många fler idéer och infallsvinklar. En gästhamn med 10 båtplatser till exempel, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!