Idag har Christer Johanssonen komplett golfbana med både restaurang och hotell. Ödsligt blir det knappast på Orresta när golfarna gått i vinteride. Det blir snarare trängsel av annat slag.
Far och son Johansson, Christer och Christopher, står på green nr 18 och ser lätt vemodiga ut. På fotografens anmodan har Christer symboliskt ryckt upp banflaggan medan Christopher står bredvid med golfklubban på axeln. Säsongen är slut.
Eller, dags för andra halvlek. Vinterhalvårets konferenser har redan börjat, säger Johansson den äldre.
Vi backar bandet. Litet drygt 20 år. Bonden och entreprenören Christer Johansson har fullt upp på andra sidan Sagån. Grisar, kor, plåt- och svetsverkstad, tillverkning av foderautomater. Allt på Breds-Skälby gård. Dessutom är Christer förtroendeman i Lantmännen.
- Det råkade sig så att jag inte hade plats för alla grisar. Tvärs över ån fanns en ladugård utröjd och tom. Jag hyrde alltsammans och spikade grisboxar där det förr i tiden stått hästar och kor.
Att ladugården på Orresta var tom hade sin förklaring: Bonden hade börjat röja och schakta för en golfbana, men pengarna tog slut och konkursen var bara några dagar bort.
Entreprenören Christer Johansson köpte hela klabbet tillsammans med två vänner. Året var 1996. Nu stod han där med en bondgård extra och 60 hektar åkermark i olika stadier av uppschaktade jordmassor. Rätt långt från den golfbana det skulle ha blivit, minst sagt.
- Tänkte att det här gör jag klart själv med hjälp av mina anställda på Skälby och en av kompanjonerna som hade maskinfirma. Turligt nog kallade jag tillbaka banarkitekten Bengt Lorenz, säger Christer Johansson.
Två år senare invigdes en komplett 18-håls bana. Åren gick och de vännerna valde att göra annat. Sonen Christopher var klar med sina högskolestudier till ingenjör med ekonomisk inriktning och provade på att jobba med pappa Christer. Christophers kunskaper kom snart till nytta:
- Vi insåg att vi var tvungna att bygga ett hotell vid banan. För tre år sedan stod 30 dubbelrum klara. Nu kunde vi satsa fullt ut på att sälja golfpaket med helinackordering, berättar Christopher som idag är vice VD.
Affärsidén är golf sommarhalvåret och konferens på vintern. Och alldeles strax något annat:
- Julbord. Fyra intensiva veckoslut i november och december. Vi ska hinna med att servera 1 500 gäster. Fjorton sorters sill och … hinner Christer säga innan hans telefon ringer än en gång.
Under tiden förklarar Christopher, som har hand om anläggningen inomhus”, att restaurangen är hjärtat i verksamheten:
- Vi har runt 600 medlemmar, men det är jämförelsevis lågt. Vi satsar därför på Green fee och golfpaket, alltså gästande golfare, men i affärsidén ligger att fylla hotell- och restaurangdelen också under vintersäsongen.
Orresta Golf och konferens har 18 anställda året runt. Sommartid är personalstyrkan den dubbla. En arbetsmaskin dånar förbi utanför fönstret till den nybyggda foajén. Hur ser golfbanan ut om, låt oss säga, fem år?
- Vi har redan nu börjat bygga om samtliga bunkrar med torvade kanter och konstgräs i botten istället för cement, och det är vi nog först med i landet. Sedan anlägger vi nog ett bättre övningsområde av bara farten, säger Christer Johansson.
Men fler planer finns:
- Det stora är att vi bygger fler hotellrum. Vi får säga nej till gäster både sommar och vinter. Och sånt gör ont, säger Christopher Johansson.