NE: Varför sparkrav bara på vård- och omsorg?

Nystart Enköping vill ha svar på om fler icke-lagstyrda verksamheter kommer att drabbas.

Anders Wikman (NE) vill ha svar på om besparingar väntar på fler verksamheter som inte är lagstyrda.

Anders Wikman (NE) vill ha svar på om besparingar väntar på fler verksamheter som inte är lagstyrda.

Foto: Anders Jagemo /arkiv

Enköpings kommun2019-11-02 14:00

Vård- och omsorgsnämnden sparar in på personal vid träffpunkter och avvecklar nu också tjänsten som äldreombudsman.

Beslutet att avveckla äldreombudsmannen togs av vård- och omsorgsnämnden 24 oktober. Arbetsuppgifterna som ombudsmannen haft ska i stället integreras i förvaltningens dagliga verksamheter. Enligt förvaltningschefen Lotta Tronêt motiveras inte avvecklingen av äldreombudsmannen av ekonomisk effektivisering utan i en önskan att utveckla arbetssätt som ska gynna alla parter. Förvaltningens nya arbetssätt kommer att träda i kraft från och med januari 2020.

Beslutet att flytta äldreombudsmannens tjänst till vård- och omsorgsförvaltningen fattades i kommunfullmäktige i juni, samtidigt antogs Allianskoalitionens förslag till budget med stöd av SD.

Budgetbeslutet har för vård- och somrogsnämndens del inneburit att man valt att i första hand lägga pengar på lagstyrda kärnverksamheter. Styrande politiker har motiverat avvecklingen av äldreombudsmannen och att personal tas bort från träffpunkter med att det inte är lagstyrda verksamheter.

Nu vill NE:s gruppledare Anders Wikman i en interpellation ställd till finanskommunalrådet Ingvar Smedlund (M), veta varför det är just vård- och omsorgsnämnden som ska prioritera lagstyrd verksamhet.

"Vilka andra nämnder står på tur för denna politik från den styrande minoriteten? Som jämförelse kan nämnas att de flesta verksamheterna inom upplevelsenämnden är frivilliga för kommunen och saknar lagkrav." skriver Anders Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!