Nära kulturarv firas med resten av Europa

I helgen har du ett bra tillfälle att utforska några av pärlorna i Örsundaåns dalgång.

Projektledaren Lennart Torsner och andra medlemmar i Lagunda hembygdsförening hälsar välkommen med kartor intill handelsmuseet Kappen vid Örsundaån under kulturarvsdagarna.

Projektledaren Lennart Torsner och andra medlemmar i Lagunda hembygdsförening hälsar välkommen med kartor intill handelsmuseet Kappen vid Örsundaån under kulturarvsdagarna.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2020-09-10 13:08

Antingen gör du det helt på egen hand hela helgen, eller med hjälp av kunniga guider på söndag.

Evenemanget ingår i European Heritage Days, Europeiska kulturarvsdagarna, det som Riksantikvarieämbetet beskriver som "Det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare".

Tema i våra trakter är Örsundaåns dalgång under 6 000 år, ett projekt med samma namn som resulterade i de informativa skyltar som 2014 började sättas upp vid besöksmålen i Lagundabygden.

Det är ett av tiotusentals kulturarvsarrangemang runt om i Europa och ett 40-tal i Uppland.

– Vi finns på plats vid handelsmuseet Kappen här i Örsundsbro och delar ut fysiska kartor, berättar projektledaren Lennart Torsner i Lagunda hembygdsförening.

undefined
Här vid runstenarna och den informativa skylten i Görlinge berättar Annika Larsson på söndag eftermiddag om vikingatida och tidigmedeltida arkeologi.

Vi träffas utanför handelsmuseet som varit stängt i år på grund av pandemin.

– Det blir ett lite nedtonat program, men eftersom man är utomhus och åker runt i mindre grupper över ett större område så känner vi att det är säkert att genomföra det, säger Lennart Torsner.

Ett par timmar mitt på dagen, klockan 11-13, fredag, lördag och söndag, är Kappen bemannad.

På söndagen, klockan 13-15, finns det guider, alla forskare vid Uppsala universitet, på tre utvalda platser. 

Vid Biskopskulla kyrka berättar Stina Fallberg Sundmark, teologiska institutionen.

Vid Friluftsmuseet Kvekgården möter du Göran Ulväng, ekonomisk-historiska institutionen.

Vid Görlinge, strax väster om Fröslunda kyrka, möter Annika Larsson, som specialiserat sig på vikingatida och tidigmedeltida arkeologi, upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!