Minskade bidrag påverkar Kvinnojourens arbete

Kvinnojouren i Enköping är en av de organisationer som fått känna av kommunens sparkrav.

”Vi märker tydligt att även barnen påverkas av våldet mot kvinnorna” säger Emma Jernberg och Elin Viksell vid kvinnojouren där man har pyssel och lek i beredskap för besökande barn.

”Vi märker tydligt att även barnen påverkas av våldet mot kvinnorna” säger Emma Jernberg och Elin Viksell vid kvinnojouren där man har pyssel och lek i beredskap för besökande barn.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-27 19:00

Det är många verksamheter i kommunen som påverkas av de besparingskravs som läggs på de olika förvaltningarna.

En av dem är Kvinnojouren i Enköping som fick ett minskat verksamhetsbidrag, från begärda 996 000 kronor till de 720 000 kronor som socialnämnden beviljade.

Det har bland annat lett till att de anställda på eget initiativ gått ner på deltid, för att klara ekonomin.

–  Minskningen har även gjort att vi inte kan synas i Enköping som vi vill, vi kan exempelvis inte delta i Enköpingsmässan som är ett viktigt forum för oss, säger Elin Viksell, vice ordförande i kvinnojouren.

Placeringarna från andra kommuner i jourens skyddade boenden har också minskat vilket även det innebär lägre inkomster. En av de två lägenheterna har därför sagts upp.

–  Det var en tydlig minskning av placeringar under 2018 men det gäller alla kommuner. Skyddat boende kostar mycket för kommunerna men sen har även konkurrensen ökat från privata aktörer, säger Emma Jernberg, samordnare vid kvinnojouren.

Kvinnojouren i Enköping tar emot mellan 50 och 60 kvinnor per år för bland annat stödsamtal och omkring nio kvinnor nyttjar det skyddade boendet i kortare eller längre perioder. Idag har jouren tre anställda, en ny föreståndare börjar i november, och flera personer arbetar ideellt.

Våldet mot kvinnor och behovet av stöd har inte minskat genom åren.

– Det var 22 kvinnor som mördades av sin partner förra året, det är en fråga som borde tas på större allvar av samhället. Det påverkar även barnen, säger Emma Jernberg.

Med en bättre budget skulle de ha möjlighet att nå ut mer till allmänheten om verksamheten och kunna jobba mer förebyggande.

Just nu arbetar en samordnare med ett projekt på en grundskola, där man bland annat pratar om normer och om att man som utomstående kan agerar när något händer.

–  Vi vill jobba mer förebyggande för att stoppa våldet, och att vara opinionsbildande i hur vi ser på mäns våld mot kvinnor. Där är de ideella krafterna viktiga, säger Elin.

En ljuspunkt i de ekonomiskt kärva tiderna är att socialstyrelsens bidrag till verksamheten nu betalas ut för två år. Likaså har socialnämnden i Enköping nyligen beslutat att verksamhetsbidragen ska beviljas för två år, istället för som tidigare ett år.

– Det är positivt och gör att vi lättare kan planera verksamheten. Mäns våld mot kvinnor innebär otroliga kostnader för samhället och borde vara en mer angelägen fråga, säger Emma Jernberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!