Miljonkostnad för arkeologi i Torggatan

De medeltida kulturlagren under Enköpings gator är en kostsam historia för kommunen.

Det som först skulle bli en enkel arkeologisk övervakning av ett ledningsarbete växte och kostnaderna för undersökningarna beräknas nu komma att överstiga en miljon kronor för kommunen.

Det som först skulle bli en enkel arkeologisk övervakning av ett ledningsarbete växte och kostnaderna för undersökningarna beräknas nu komma att överstiga en miljon kronor för kommunen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-12-06 21:00

Från en första beräknad kostnad på cirka 150 000 kronor är prislappen för den arkeologiska undersökningen på Torggatan nu uppe i över en miljon kronor. Och då återstår grävarbeten som ska göras i vår.

Att kostnaden drar iväg beror på att man hittat betydligt mer fornlämningar i marken än vad man räknat med och att arkeologiarbetet sker på löpande räkning. Vad totalkostnaden för arbetet blir vet man inte idag.

För att få gräva i mark där det finns arkeologiska lämningar krävs tillstånd från länsstyrelsen enligt kulturminneslagen. Länsstyrelsen är även den myndighet som sköter upphandling av arkeologiska arbeten. 

Grävarbetet på Torggatan gör Enköpings kommun för att byta ut VA-ledningar i marken. Till en början var planen att schaktarbetet skulle ske i redan grävd mark, vilket bara kräver tillstånd.

– Men om man gräver i medeltida stadslager är det svårt att helt undvika att beröra arkeologiska lämningar, säger Jonas Svensson Hennius, antikvarie vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Då schakten blev bredare och djupare än man först räknat med bedömde länsstyrelsen att en arkeologisk schaktningsövervakning behövdes, vilket är vanligt vid mindre jobb som ledningsarbeten.

Bedömningen var att det handlade om ett mindre arbete och en förfrågan gjordes enligt förenklat förfarande till ett arkeologiföretag som tog uppdraget. Upphandling med budgivning görs bara vid större arbeten som beräknas kosta mer än 900 000 kronor. 

–  Alternativet i det här fallet hade varit att först göra en arkeologisk förundersökning, för att bättre kunna göra en beräkning av kostnaderna. Men då hade man varit tvungen att gräva upp stora delar av gatan först, säger Jonas Svensson Hennius.

Redan på ett tidigt stadium i schaktningsarbetet flaggade arkeologerna för att man hittade mer omfattande lämningar än vad man förväntat och att kostnaderna skulle bli högre.

–  Man har grävt upp hundratals kubik kulturlager från högmedeltid, det var oväntat. Vi trodde det var grävt där sedan tidigare. Vi kunde hanterat det med en annan åtgärd om vi vetat, det är olyckligt för det handlar om stora pengar, säger Jonas Svensson Hennius.

Att dagens Enköping vilar på omfattande medeltida kulturlager har flera aspekter. Tack vare den fuktiga marken finns välbevarade lämningar från 1300-talet och äldre.

–  Det är en nationalskatt, men också dyrt för kommunen att bygga, konstaterar Jonas Svensson Hennius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!