Enligt beslut i tekniska nämnden ska målet för andelen ekologiskt livsmedel som upphandlas i kommunen vara 33 procent år 2024.
Det innebär en ökning av den ekologiska andelen livsmedel från dagens 19 procent vilket är en av de lägsta siffrorna bland landets kommuner.
– Det är jätteroligt att Enköping också vill arbeta klimatsmart. Det var ett helt enigt politiskt beslut, alla partier yrkade på beslutet och det är inte ofta det händer, säger Tomas Rådkvist (MP), ordförande i tekniska nämnden.
I första hand är det livsmedel som vid konventionell odling har en hög belastning på miljön och som importeras som ska upphandlas ekologiskt, exempelvis kaffe, bananer och ris. Därefter livsmedel som vanligtvis importeras, som pasta, tomatkross, frysta grönsker och bär,
Prio läggs även på livsmedel som minskar koldioxidutsläppen, vilket är en viktig punkt i de nya riktlinjerna för livsmedelsupphandlingen.
– Den övergripande strategin är att minska koldioxidutsläppen med tio procent, främst genom att använda växtbaserade proteiner, säger Viktoria Grönholm, kostchef vid Enköpings kommun.
Ökningen av ekologiska livsmedel till 33 procent å 2024 beräknas ge en merkostnad med omkring 960 000 kronor per år.
Kostnadsökningen läggs på utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden med 680 000 kronor och på vård- och omsorgsnämnden med 280 000 kronor. Båda nämnderna förordade en lägre andel ekologisklivsmedel av ekonomiska skäl.
– Kostnaden ska läggs in i resursfördelningsmodellen. Det ska tas höjd för i budgetprocessen för 2022, säger Tomas Rådkvist.