”Mellancheferna har inte rätt förutsättning”

Fler mellanchefer kan vara ett sätt att få ned kostnader och sjukskrivningar inom vård och omsorg.

Trivsel på arbetsplatsen med intressanta arbetsuppgifter och viss frihet att själv bestämma över sitt jobb menar Bitte Myrsell (M) är viktigt för att få personalen att stanna och för att minska sjuktalen.

Trivsel på arbetsplatsen med intressanta arbetsuppgifter och viss frihet att själv bestämma över sitt jobb menar Bitte Myrsell (M) är viktigt för att få personalen att stanna och för att minska sjuktalen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköpings kommun2020-02-22 07:00

Idag är arbetsbördan stor för många enhetschefer som kan ha ansvar för över 70 medarbetare.

– Ansvar för så många medarbetare är inte bra. Anställda som inte blir sedda stannar inte kvar, eller blir sjukskrivna, säger Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Att tillsätta fler tjänster i en förvaltning med hårda sparkrav är ingen enkel fråga.

– Men vi måste satsa långsiktigt. Det finns mycket som går att göra utan att det blir dyrare, det är upp till förvaltningen att lösa. Politiskt måste vi se till att de får möjligheterna i den ekonomiska situation som vi har, säger Bitte Myrsell.

Ett steg på väg är att man det senaste året lyckats minska sjukfrånvaron, från 9,3 procent till 7,9.

– Med hjälp av HR-avdelningen har vi jobbat hårt med rehabiliteringsprocessen för att få ned siffrorna och det har haft effekt, säger Lotta Tronêt, chef vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Lägre sjukskrivningstal kan även bero på att anställningar avslutats.

–  Det är en lång process till beslut om att gå skilda vägar. Det löser vi på olika sätt, ibland väljer den anställde själv att sluta och hjälps vidare med exempelvis omställningsfonder. Ibland resulterar det i en överenskommelse där vi betalar en viss summa, det handlar både om individens och verksamhetens bästa, säger Lotta Tronét.

Jämfört med andra likvärdiga kommuner sticker inte sjuktalen ut i Enköping och Lotta Tronët menar att det är lite en myt att omsorgen har höga sjuktal.

– Naturligtvis vill vi ha ännu lägre tal, både för medarbetarnas, kundernas och ekonomins skull. Men vi har sänkt siffrorna inom alla verksamhetsområden, det är en trend åt rätt håll.

Inom äldreomsorgen varierar sjuktalen stort mellan enheterna. Från drygt fem procent till över 13 procent. Lokaler som inte är anpassade till verksamheten är en orsak, för många anställda per chef en annan.

– Allt hänger ihop, det finns ingen enkel lösning, säger Lotta Tronêt.

Färre medarbetare per chef är en fråga med hög prio.

–  Mellancheferna har inte rätt förutsättningar. Rekommendationen är att en chef ska ha max 35 medarbetare att leda. Man måste vara tydlig som chef, synas och vara närvarande, säger Lotta Tronêt.

I nämndens långsiktiga plan är målet till år 2023 att ingen chef ska ha ansvar för mer än 40 medarbetare, det är en fråga som tjänstemän och politiker nu vill titta på.

– Och ibland behöver man satsa sig ur ett besvärligt läge, säger Lotta Tronêt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!