"Medarbetarna har helt rätt fokus"

Efter fyra månader som sjukhusdirektör är Johanna Woltjer imponerad av lasarettet och ser fram emot fokuseringen på profilområden.

I mitten av oktober ska allt stå klart för flytt av lasarettets administration från bland annat Gula villan, i vinkelbyggnaden tror Johanna Woltjer att hennes rum kommer att vara.

I mitten av oktober ska allt stå klart för flytt av lasarettets administration från bland annat Gula villan, i vinkelbyggnaden tror Johanna Woltjer att hennes rum kommer att vara.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-09-21 07:00

Lördagsintervju

Johanna Woltjer tillträdde tjänsten som sjukhusdirektör vid lasarettet i Enköping 20 maj i år. Hennes första kommentar om hur hon uppfattat lasarettet och sina nya medarbetarna är att hon är imponerad:

–  Det är ett fantastiskt fint lasarett med imponerande resultat vad gäller kvaliteten. Dagens Medicin har rankat lasarettet på femte plats av Sveriges små och mindre sjukhus, och det är ett gott betyg. Det är också en väldigt fin anda bland medarbetarna, och det är oerhört glädjande att hela tiden märka att de har rätt fokus, på patienten, säger Johanna Woltjer.

Vad som också gör henne glad är att det nu fattats politiska beslut om inriktningen på profilområden för så kallad elektiv, det vill säga planerad, kirurgi vid lasarettet. Profilområdena gäller galla och bråck för kirurgin, höft- och knäproteser för ortopedin, och prostata, urinblåsa och njursten för urologin.

– Profilområdena kommer att göra det lättare att rekrytera läkare inom de här områdena, och det i sin tur kommer att göra det lättare att bemanna den kirurgiska bakjouren som ska finnas till akutmottagningen, säger Johanna Woltjer.

Hon understryker att satsningen på profilområden och planerade operationer inte kommer att innebära några förändringar av akutmottagningen:

–  Nej, absolut inte, den blir kvar som förut. Inte heller i dag genomförs det några akuta kirurgiska operationer vid lasarettet, utan de görs på Akademiska sjukhuset. Men för bedömningar av om akut operation krävs är det viktigt att det finns kirurgisk bakjour.

Men allt är inte frid och fröjd på lasarettet. Läkare och personal har uttryckt skarpt missnöje med det nya dataprogrammet Orbit som används för operationsplanering. Orbit är inte kompatibelt med lasarettets journalsystem och det har orsakat såväl merarbete för personalen som risk för förväxling av patienter. Skyddsombuden gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket och i slutet av augusti genomfördes en inspektion.

– I Enköping där de tidigare systemen var kompatibla märks försämringen tydligt, men andra enheter i regionen har inte samma bakgrund och inte heller samma negativa uppfattning av det nya systemet. Kravspecifikation och  upphandling gjordes centralt och vi äger inte frågan om Orbit. Vissa åtgärder kan vi ändå göra, som att köpa in stora skärmar för att komma ifrån problemet med ständigt scrollande i dokument.

Om lasarettets resultatkvalitet rankats högt i mätningar, så har å andra sidan lasarettet rankats som tredje sämst i landet av AT-läkare som varit placerade där:

–  Det har inte funnits utrymme för lärande och handledning i läkarnas scheman. Jag hoppas att profilområdena och den större läkarbemanning  de ska ge utrymme för också kommer att göra det möjligt att avsätta tid för handledning, säger Johanna Woltjer.

Beslutet om profilområden gäller åren 2020-2023. Lasarettets lokaler räcker till för den utökning av operationer det medför, men ett ytterligare steg förbereds för åren 2024-2030.

–  Preliminära kalkyler visar att vi då skulle behöva utöka från nuvarande sju till elva operationssalar, men det är som sagt väldigt preliminärt.

Samarbetet i regionen och samarbetet med kommunen inom LAH, lasarettsanluten hemsjukvård, har hon bara positiva erfarenheter av:

– Dialogerna är konstruktiva och respektfulla, vårt gemensamma uppdrag är ju att hjälpa patienterna, säger Johanna Woltjer.

Efter nästan 20 års erfarenhet på olika administrativa tjänster inom sjukvården i Östergötland och Stockholm är Johanna Woltjer nu sjukhusdirektör i Enköping.
Efter nästan 20 års erfarenhet på olika administrativa tjänster inom sjukvården i Östergötland och Stockholm är Johanna Woltjer nu sjukhusdirektör i Enköping.
Johanna Woltjer

Aktuell: Sedan fyra månader ny sjukhusdirektör vid lasarettet i Enköping.

Ålder: 42 år.

Familj: Make. Två katter.

Bor: Skokloster.

Bakgrund: Statsvetare med utbildning också i företags- och nationalekonomi från universiteten i Helsingfors och Linköping. Avtalsansvarig på beställarsidan för hälso- och sjukvården i Region Östergötland, därefter verksamhetsstrateg och controllerchef på utförarsidan. Administrativ chef för BUP Stockholm.

Intressen: Simning, vandra i skog och mark, dykning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!